Prelijepa plemkinja štiti od raka dojke

Autor: Marija Stipić

Kada ju nisu uspjeli ničim slomiti, Kvintijan se, kako govori legenda, tako razljutio te joj je dao odrezati grudi. Dan nakon toga dao ju je i ubiti. Umrla je u polaganome ognju užarena ugljevlja, zazivajući Boga.

Rodila se oko 225. godine, najvjerojatnije u sicilijanskom gradu Kataniji. Prema predaji, već je kao djevojčica učinila zavjet djevičanstva. Budući da se odlikovala izvanrednom ljepotom i plemićkim podrijetlom u više ju je navrata prosio namjesnik Katanije, Kvintijan. No, ona ga je uporno odbijala te nije promijenila mišljenje ni kada ju je dao baciti u tamnicu te ju izložio najokrutnijim mučenjima pozivajući se na kraljevu odluku o progonu kršćana. Predao ju je i jednoj zloglasnoj ženi na 30 dana da je kroz to vrijeme iskvari. Agata je unatoč zavodljivim obećanjima, a i prijetnjama, ostala vjerna vjeri i djevičanskoj čistoći. Kada ju nisu uspjeli ničim slomiti, Kvintijan se, kako govori legenda, tako razljutio te joj je dao odrezati grudi. Dan nakon toga dao ju je i ubiti. Umrla je u polaganome ognju užarena ugljevlja, zazivajući Boga. Godinu dana nakon Agatine smrti, prilikom provale vulkana na Etni, očajni su stanovnici Katanije donijeli nasuprot vulkanskoj masi koja je prodirala iz vulkana, mučeničinu koprenu i pred njom se užarena bujica zaustavila. Otada se ta koprena u Kataniji čuva kao relikvija. Časti se kao zaštitnica od raka dojke, od vulkana i vatre.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.