Posvetila se strpljivo podnoseći bolest

Autor: Marija Stipić

Teško je obolila, te je 45 godina bila gotovo nepokretna i prikovana uz krevet. U toj je kušnji pak toliko došla do izražaja njezina strpljivost te su je, diveći se hrabrosti s kojoj je nosila svoj križ, gotovo proglasili sveticom.

Blažena Marija Bartolomeja Bagnesi rodila se godinu dana prije sv. Filipa Nerija, tj. 1514. g., u Firenzi, koju nikad nije napustila. Rano je ostala bez majke pa je morala sama preuzeti brigu o kući. Voljela je moliti i slobodno je vrijeme posvećivala razmatranju i razgovoru s Bogom. Teško je obolila, te je 45 godina bila gotovo nepokretna i prikovana uz krevet. U toj je kušnji pak toliko došla do izražaja njezina strpljivost te su je, diveći se hrabrosti s kojoj je nosila svoj križ, gotovo proglasili sveticom. Bila je divan primjer svima koji su je poznavali i svojim ih primjerom učila kako u životnim poteškoćama, pa bile one ne znam kako teške, valja biti strpljiv i vjeran Bogu. Mnogi su joj se dolazili preporučivati u molitve i tražiti od nje savjet. Bartolomeja je dobila dopuštenje da može ući u treći dominikanski red, no ostati i dalje u svojoj kući, u njoj moliti, trpjeti, davati dobar primjer i s posjetiteljima duhovno razgovarati. Duhovno su je vodili i pomagali dominikanci. Pričešćivala se gotovo svaki dan, a često joj je to bila jedina hrana. Bila je veoma povezana i s karmelskim samostanom Santa Maria degli Angeli, u kojem je sahranjena nakon smrti 28. svibnja 1577. Bog ju je proslavio čudesima, pa je na njezin zagovor ozdravila od teške bolesti i slavna firentinska svetica Magdalena De' Pazzi.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.