SVETI BLAŽ Liječnik koji je ozdravljao ljude blagoslovom!

Autor: Vjera

Ta se blagoslovina naše Crkve temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost.

Rodio se u trećem stoljeću u gradu Sebaste u Armeniji. Po zanimanju je bio liječnik. Kao veliki prijatelj siromaha i bolesnika pomagao im je ne samo kao liječnik već još više kao kršćanin koji je u njima vidio i susretao samoga Krista. Radi plemenita i dobra srca bio je jako poštovan i voljen od naroda, a kako su u to doba biskupa birali vjernici tako su liječnika Blaža zbog njegova kreposnog života odabrali za biskupa grada Sebaste. Sveti je Blaž osobito poznat po blagoslovu grla koji se svake godine dijeli u crkvama na njegov blagdan. Svećenik držeći pred vratom vjernika dvije blagoslovljene svijeće moli: “Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i od svakoga drugoga zla: u ime Oca i Sina i Duha Svetoga”. Ta se blagoslovina naše Crkve temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. Kad je za vrijeme cara Licinija, na istoku buknuo strašan progon kršćana sveti se Blaž sklonio u šumu gdje su ga potajice posjećivali vjernici privučeni glasom o njegovoj svetosti. Neprijatelji su ga otkrili, zatvorili i mučili, a krvnik mu je 317. godine odrubio glavu koja se kao dragocjena relikvija i danas čuva u Dubrovniku čiji je sveti Vlaho, kako Dubrovčani nazivaju svetog Blaža, zaštitnik. Grad već preko 1.000 godina stoji pod njegovom moćnom zaštitom.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.