karlo

Glavni zaštitnik đakovačke ili bosanske biskupije te crkvene provincije Bosne i Hercegovine

Autor: Marija Stipić

Sveti je Ilija živio u 9. stoljeću prije Krista, u Izraelskom kraljevstvu. Pripadnici tog kraljevstva napustili su vjeru u pravoga Boga i počeli štovati poganskog boga Baala. Izraelski je kralj pod utjecajem svoje žene Izabele privodio svoj narod poganstvu.

Hrabri je Ilija zaprijetio kralju da zbog toga neće biti kiše, osim na njegovu zapovijed. I tako tri godine nije pala kiša. Ilija je tražio zaklon pred rasrđenih kraljem i našao ga u domu jedne udovica. U njezinoj je kući vladala glad. Ona se sirota već pomirila s tim da joj je skupa sa sinom umrijeti od gladi dok se nije pojavio prorok Ilija te Božjim čudom nije nestalo brašna i ulja dok god je bio s njima. Dječak je teško obolio i umro no Bog ga je na Ilijin zagovor oživio. Ilija je po Božjoj zapovijedi došao pred kralja kako bi pokazao izgubljenom narodu tko je pravi Bog. Stavio je izazov pred sve Baalove proroke, njih 450, da se okupe i zajedno nagovore svoje lažno božanstvo da zapali pripremljen oganj. Usprkos svom njihovo trudu, ništa se nije dogodilo. A kada se Ilija pomolio svome Bogu, Bog mu je uslišao molitvu i poslao oganj te je sav narod vidio da je Jahve Bog. Kad je došlo vrijeme da ga Bog uzme sebi, ognjena su kola i konji stali do njega i Ilija je u vihoru uzišao na nebo ostavivši svoj plašt kojim je razdijelio vode Jordana svom vjernom pratitelju i nasljedniku, proroku Elizeju. Glavni je zaštitnik đakovačke ili bosanske biskupije te crkvene provincije Bosne i Hercegovine.

Autor:Marija Stipić
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.