blitc

Četvrti po redu Rimski biskup i poglavar sveopće crkve – papa

Autor: Marija Francki

Klement se rodio u Rimu, u židovskoj obitelji iz Palestine. S Novozavjetnom porukom upoznao ga je sam apostol Petar te ga je izabrao za svog suputnika u apostolskoj službi.

Nakon što je car Trajan poslao u smrt papu Anakleta, postao je četvrti rimski biskup. Bio je na čelu Rimske crkve od 92. do 101. god. I sam je kasnije zatvoren i poslan na rad u užarene rudnike pokrajine Chersoneso, među tisuće porobljenih kršćana gdje je i umro. Njegova ličnost i njegov veliki autoritet proizlazi iz Poslanice što ju je između 96. i 98. god. upravio crkvi u Korintu. Predmet raskola sastojao se u tome što je šačica mladih bunila mjesnu kršćansku zajednicu protiv zakonito postavljenih svećenika. Osporavatelji zakonite vlasti u Crkvi činili su svoj razorni posao vjerojatno iz zavisti, interesa ili nekih drugih motiva. Žalosno je bilo to što su ti nepozvani glasnogovornici uspjeli zavesti jedan broj vjernika na svoju stranu, što je dakako crkvenu zajednicu u Korintu dovelo do vrlo teškog stanja. U Poslanici između ostalog ukazuje na Kristovu poniznost i obavezu poštivanja hijerarhije u Crkvi. Bio je to prvi put da biskup jednog grada zadire u okolnosti druge kršćanske zajednice, što svjedoči o prvenstvu Rimskog biskupa, Petrovog nasljednika, nad ostalim biskupima.

Prati VJERU na FB!

 

Autor:Marija Francki
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.