foto: wikimedia

Sveta Barbara žrtva je ludila vlastitog oca: Dao ju je mučiti i ubiti zbog Isusa

Autor: Z. K.

Sveta Barbara, također poznata kao velika mučenica Barbara, bila je ranokršćanska grčka mučenica rođena sredinom trećeg stoljeća u Heliopolisu, u Feniciji.

Barbara je bila kći bogatog poganina Dioskora. Nakon smrti Barbarine majke, Dioscor je posvetio život svojoj jedinoj kćeri.

Barbara je bila poznata kao izuzetno lijepa. Kako bi je “zaštitio”, Dioscorus ju je zaštitio od svijeta tako što ju je stavio visoko u zatvorenu kulu. Dopustio je da je vide samo njezini poganski učitelji.

Barbara je dane provodila gledajući u brda i diveći se svim Božjim kreacijama. Često je razmišljala o “Prvom uzroku i Stvoritelju tako skladnog i sjajnog svijeta”. Ubrzo je shvatila da idoli koje su obožavali njezin otac i učitelji nisu Božje stvorenje.

Mučeništvo svete Barbare

Isus je potajno ušao u njezino srce i osvojio ga

Barbara je potajno postala kršćanka i posvetila svoj život upoznavanju pravog Boga i obznanjivanju njega drugima. Ona se potpuno predala Gospodinu, odabravši život posvećenog djevičanstva.

Kako je Barbara rasla, njezin otac Dioscor počeo joj je predstavljati muškarce za udaju. Sve ih je odbila i upozorila oca da bi njegova upornost mogla zauvijek narušiti njihov odnos.

Dioscor je dopustio Barbari da napusti svoju kulu, nadajući se da će malo slobode promijeniti njezin stav. Barbara je iskoristila ovu priliku za susret s drugim kršćanima. Poučavali su je o Gospodinu Isusu, Presvetom Trojstvu i Crkvi. Svećenik iz Aleksandrije, prerušen u trgovca, krstio je Barbaru u Krista i Njegovu Crkvu.
Dok je Barbara istraživala svijet, njezin je otac dao sagraditi privatno kupalište za nju. Prvotni arhitektonski planovi su predviđali izgradnju dva prozora, ali, dok je otac bio odsutan, Barbara je savjetovala radnicima da naprave treći prozor, stvarajući Trojstvo svjetla.

Barbarino kupalište postalo je mjesto puno ljekovite moći i tu su se događala mnoga čuda. Sveti Simeon Metafrast ga je čak usporedio s rijekom Jordan.

Mučeništvo svetog Lovre jedno je od brutalnijih u povijesti Crkve: ‘Ovo mogu samo kršćani’
Nakon Dioskorova povratka, Barbara ga je obavijestila da je postala kršćanka i da više neće štovati njegove idole. Pun bijesa, njen otac je zgrabio mač i krenuo da je udari. Prije nego što je uspio, Barbara je pobjegla.

Otac je pojurio za njom, ali je naglo zaustavljen kada mu je brdo prepriječilo put. Brdo se otvorilo i sakrilo Barbaru u pukotini. Dioscor je tražio i tražio svoju kćer, ali je nije mogao pronaći.

‘SUPRUŽNICI, BUDITE SPREMNI NA MUČENIŠTVO!’ Kardinal Sarah šalje upozorenje: ‘Sotona je udario na obitelj’

Nakon strašnog mučenja i poniženja otac je naredio da joj odrube glavu

Dioscor je naišao na dva pastira i upitao ih jesu li je vidjeli. Prvi je zanijekao, ali je drugi izdao Barbaru. Neke legende govore da je on pretvoren u kamen, a njegovo stado u skakavce.

Njezin otac Dioscor pretukao je svoju kćer, zatvorio je i izgladnjivao. Zatim ju je >>>više na vjera.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.