SUDBINA PROROKA: Neshvaćenost, odbačenost a nekad i smrt! Želite li u taj klub?

Autor: Dražen Bušić

DUHOVNA MISAO I LITURGIJSKA ČITANJA 14. NEDJELJE KROZ GODINU

Ako je takva sudbina proroka, tko bi želio biti prorok!? Pa ipak, treba znati da je kršćansko poslanje bitno proročko poslanje. Ne može se odijeliti poruka Evanđelja od poruke koja poziva na promjenu života a što stvarno može povrijediti ‘veličine’ da odlučno krenu na donositelja poruke. Sjetite se kako je završio Ivan Krstitelj samo zato jer je govorio istinu. No, ponekad se Bog zna ‘našaliti’, kao u slučaju proroka Jeremije koji je u očima svojih sunarodnjaka izgledao kao totalni redikul i smetnja ali koji je nakon što su Judejci odvedeni u Babilonsko sužanjstvo bio slobodan i cijenjen čovjek na dvoru kralja Nabukodonozora. Ponekad su Božji ‘čudaci’ pošteđeni nevolje koja snađe one koji se od Boga odmetnu! Evanđelje nam govori o situaciji kad je Isus došao u svoj zavičaj i naviještao Kraljevstvo Božje. Nije bio pretjerano uspješan jer su njegovi očekivali prilično drugačijeg učitelja i mesiju ili nekoga tko izvodi čudesa u Božje ime. Isus im je bio ‘preobičan’. Valjda je radi tog psihološkog elementa i rekao apostolima da će Mu biti svjedoci do kraja svijeta. Onima na Islandu prihvatljivi su vjerovjesnici iz Afrike, Afrikancima Azijati, itd. Iako, tako ne bi trebalo biti jer istina je istina bez obzira iz čijih usta dolazila. Treba ju tražiti, čuti i po njoj živjeti. A vremena je sve manje.

Prvo čitanje: Ez 2,2-5

U one dane: Uđe u me duh te me podiže na noge i ja čuh glas onoga koji mi govoraše. I reče mi: Sine čovječji, šaljem te k sinovima Izraelovim, k narodu odmetničkom što se odvrže od mene. Oni i oci njihovi bunili su se protiv mene sve do dana današnjega. Šaljem te k sinovima tvrdokorna pogleda i okorjela srca. Reci im: Ovo govori Gospodin Bog! I poslušali oni ili ne poslušali – rod su odmetnički – neka znaju da je prorok među njima.

Drugo čitanje: 2Kor 12,7-10

Braćo: Da se zbog uzvišenosti objavâ ne bih uzoholio, dan mi je trn u tijelu, anđeo Sotonin, da me udara da se ne uzoholim. Za to sam triput molio Gospodina da odstupi od mene. A on mi reče: Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje. Najradije ću se dakle još više hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni snaga Kristova. Zato uživam u slabostima, uvredama, poteškoćama, progonstvima, tjeskobama poradi Krista. Jer kad sam slab, onda sam jak.

Evanđelje: Mk 6,1-6

U ono vrijeme Isus dođe u svoj zavičaj. A doprate ga učenici. I kada dođe subota, poče učiti u sinagogi. I mnogi što su ga slušali preneraženi govorahu: Odakle to ovome? Kakva li mu je mudrost dana? I kakva se to silna djela događaju po njegovim rukama? Nije li ovo drvodjelja, sin Marijin, i brat Jakovljev, i Josipov, i Judin, i Šimunov? I nisu li mu sestre ovdje među nama? I sablažnjavahu se o njega. A Isus im govoraše: Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu. I ne mogaše ondje učiniti ni jedno čudo, osim što ozdravi nekoliko nemoćnika stavivši ruke na njih. I čudio se njihovoj nevjeri.




 

Autor:Dražen Bušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.