Foto: Pexels

Što zapravo predstavljaju četiri adventske svijeće: Svaka ima svoju simboliku

Autor: Dnevno.hr

Adventsko razdoblje, poznato i kao došašće u liturgiji, označava pripremu za Božić, odnosno Isusovo rođenje. Svaka od četiri adventske svijeće, simbolizira određenu temu, usmjeravajući nas na različite vrijednosti tijekom tjedana do Božića. Bez obzira na vjersko opredjeljenje, advent pruža priliku za introspekciju.

Svaka svijeća ima svoju simboliku: prva simbolizira nadu i vjeru, druga mir, treća ljubav, dok je posljednja povezana s radosti. Ovaj običaj, zajedno s bojama svijeća (prve tri ljubičaste, posljednja crvena), pripisuje se njemačkom luteranskom pastoru Johannu Hinrichu Wichernu, piše Zadovoljna. Međutim, važnije od rituala paljenja svijeća ili ukrašavanja adventskog vijenca jest unutarnji rad na sebi, što može biti najveći dar.

Foto: Pexels

Nada i vjera

Prvi tjedan adventa posvećen je nadi i vjeri. Bez obzira na vjersko uvjerenje, vjera u sebe je pokretač za ostvarivanje snova. Nada i vjera potiču nas da vjerujemo u sebe, postavljajući nas na put ostvarenja snova i ciljeva.

Mir

Drugi tjedan naglašava mir, osobito važan u stresnom prosincu. Unatoč vanjskim izazovima, ključ je u našem unutarnjem odgovoru. Opraštanje sebi i drugima te prihvaćanje nesavršenosti pomažu očuvanju mira.

Ove snažne litanije Duhu Svetom se šire kao lavina: Vaš život On će promijeniti

Radost

Treći tjedan donosi temu radosti, prije same proslave Božića. To je vrijeme za uživanje u posebnoj čaroliji blagdana, dijeleći radost s drugima. Zahvalnost dodatno potiče radost i privlači pozitivnost.
Ljubav

Četvrti tjedan posvećen je ljubavi, koja se smatra pokretačem svijeta. Tijekom prosinca, ljudi su otvoreniji dijeljenju ljubavi s drugima, čak i nepoznatima koji je možda trebaju. Ovo se očituje kroz humanitarne akcije tijekom blagdanske sezone.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.