shutterstock

ŠTO DANAS SLAVIMO? Drugu nejdjelju došašća ili Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije ?

Autor: Vjera

Svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije slavimo 8. prosinca, a ove godine ona pada na drugu nedjelju došašća. Opća uredba o liturgijskoj godini i kalendaru pokazuje nam, koja od ove dvije svetkovine ima prednost.

U Općoj uredbi o liturgijskoj godini i kalendaru navedeni su stupnjevi liturgijskih slavlja, prema kojoj Dan Gospodnji ustupa svoje slavlje samo svetkovinama i Gospodnjim blagdanima, dok liturgija adventskih, korizmenih i vazmenih nedjelja ne može uopće biti potisnuta. Tako danas slavimo drugu nedjelju došašća, a  svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije proslavit ćemo u ponedjeljak 9. prosinca.

Razlog leži u tome što je nedjelja temelj i jezgra čitave liturgijske godine ili kako to navodi  Katekizam Katoličke Crkve „nedjeljno slavlje dana i euharistije Gospodnje u središtu je života Crkve“, a „nedjelja u koju se, prema apostolskoj predaji, slavi vazmeno otajstvo, treba da se u općoj Crkvi obdržava kao prvobitan zapovjedani blagdan.“

Nedjelja je dan Kristova uskrsnuća i „prvi među svim danima, blagdan nad blagdanima, dan Gospodnji“ kada se vjernici sastaju „da slušaju Božju riječ i da sudjelujući u euharistiji vrše spomen-čin muke, uskrsnuća i proslave Gospodina Isusa te zahvale Bogu koji ih je ‘uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih nanovo rodio za živu nadu’“ i upravo je ovo razlog njezine prednosti u odnosu na ostale svetkovine i blagdane.

Inače, iz specifičnih i točno određenih razloga, Crkva može dopustiti da se ono slavi i u nedjelju. Primjerice, u Italiji će svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije danas biti proslavljena. Razlog je u tome, što su talijanski biskupi, zbog posebne odanosti talijanskog naroda štovanju Blažene Djevice Marije, to zatražili od Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Kada se dogodi da dva slavlja padnu na isti dan jedan ustupa mjesto drugome prema sljedećem redosljedu:

 1. Vazmeno trodnevlje;
 2. Božić, Bogojavljenje, Uzašašće, Duhovi, nedjelje u došašću, korizmi i uskrsnom vremenu, Čista srijeda, svagdani u Velikom tjednu, svagdani u uskrsnoj osmini;
 3. Svetkovine u općem kalendaru, Dušni dan;
 4. Ostale svetkovine, dodane od biskupije ili drugih, a to mogu biti:
  • svetkovina zaštitnika grada ili države,
  • obljetnica posvete crkve i
  • svetkovina naziva, uteljemitelja ili zaštitnika redovničke zajednice ili kongregacije;
 5. Gospodnji blagdani u općem kalendaru;
 6. Nedjelje u božićnom vremenu i vremenu kroz godinu;
 7. ostali blagdani u općem kalendaru;
 8. ostali blagdani, dodani od biskupije ili drugih;
 9. dani u došašću od 17. prosinca do 24. prosinca, dani unutar božićne osmine, svagdani u korizmi;
 10. obavezni spomendani u općem kalendaru;
 11. ostali obavezni spomendani;
 12. neobavezni spomendani;
 13. ostali svagdani (u došašću, božićnom vremenu, vremenu kroz godinu i uskrsnom vremenu).

Izvor: Bitno.net

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.