fbpx
Foto: Pixabay/Ilustracija

‘ŠTO ĆE BITI S NJIMA NA SUDNJEM DANU?’ Upozorenje sv. Alfonsa skandaloznim svećenicima kao pisano za ovo vrijeme

Autor: Vjera

Koliko je važno za svećenike izbjegavati grijeh sablazni, bilo da se radi o grešnim djelima, licemjerju ili širenju krivog nauka?

U poglavlju pod naslovom “Grijeh skandala” u svojoj knjizi Dostojanstvo i dužnosti svećenika, sveti Alfonz Liguori ne pokušava upozoriti svećenike na ovu ozbiljnu opasnost, kako u smislu vlastitog vječnog spasenja tako i spasenja drugih.

Njegovo je učenje posebno relevantno za naše vrijeme.


Unatoč dobrom primjeru većine svećenika, određeni klerici i biskupi nastavljaju biti na naslovnicama u našim medijima prepunim vijestima zbog svog skandaloznog ponašanja, bilo da se radi o seksualnom zlostavljanju, heretičkom učenju ili financijskoj neprikladnosti.

Posljedice tih postupaka su velike, piše sveti Alfonz. Ako je, u sekularnom društvu, grijeh sablazni toliko odvratan, primjećuje on, “koliko veća mora biti njegova zloba u svećeniku, kojega je Bog postavio na zemlju da spašava duše i da ih vodi u nebo!”

Svećenik je, dodaje, pozvan biti sol zemlje i svjetlo svijeta – sol koja “čuva zdravlje i sprječava truljenje”, i svjetlo koje pokazuje “sjaj njegove svetosti” i tako prosvjetljuje druge “da oponaša njegove vrline.”

„Ali ako se to svjetlo promijeni u tamu, što mora biti sa svijetom? Zar neće propasti?” pita citirajući svetog Grgura Velikog.

Citirajući francuskog teologa i pjesnika iz 12. stoljeća, oca Petera de Bloisa, on kaže da baš kao što otac može navesti svoje dijete na grijeh time što je loš uzor, tako i svećenik “dvostruko griješi kada svjetovnjacima daje loš primjer”.

“Svećenici su glava iz koje krepost teče na članove, to jest na svjetovnjake”, nastavlja sveti Alfonz, citirajući svetog Ambrozija, ali ako je “glava bolesna, kaže prorok Izaija (1,5-6),” od tabana do vrha glave, nema zdrava u njemu.”
Skandalozni svećenik je “uzrok smrti svoje duhovne djece”, piše sveti Alfonz. “Zbog nemara svećenika pojavile su se krivovjerja,” nastavlja, ponovno citirajući oca de Bloisa, a “zbog grijeha svećenika, sveta Crkva Božja je prekrivena sramotom i ugažena u prašinu.”

“Oh! Kako je teška kazna koja je predviđena za skandaloznog svećenika!” Sveti Alfonz kliče.

“Ako je protiv svakoga svjetovnjaka koji čini skandal zaprijećena osveta — ‘jao onom >>>više na vjera.hr
Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.