SLAVLJE MUKE GOSPODNJE… Sveta Stolica odobrila posebnu molitvu za Veliki petak!

Autor: Daniela Delale

Kongregacija za bogoštovlje i sakramentalnu stegu odobrila je dva liturgijska teksta. Radi se o novoj sveopćoj molitvi za Službu Muke Gospodnje na Veliki petak te svetoj misi na posebnu nakanu u vrijeme pandemije koronavirusa, piše Bitno.net.

“Slavlje Muke Gospodnje na Veliki petak ove godine ima posebnu važnost zbog užasne pandemije koja je pogodila cijeli svijet”, stoji u uvodu Dekreta koji potpisuje kardinal Robert Sarah.

Intencija za Veliki petak uključuje molitvu “za one pogođene pandemijom”, a u molitvi se zaziva Bog da u svojoj samilosti štiti one koji pate, olakša muke onih koji su bolesni, poda snage onima koji za njih brinu te prihvati preminule u vječni spokoj.

DJEVOJČICE VIDJELE ISUSA: ‘Dao mi je važno upozorenje za cijeli svijet’

Sveopća molitva inače predstavlja deset vrlo starih zaziva u kojima Crkva na Veliki petak moli za sve ljude, za čitav svijet. U njima se moli za svetu Crkvu, za papu, za sve redove vjernika, za katekumene, za jedinstvo kršćana, za Židove, za one koji ne vjeruju u Krista, za one koji ne vjeruju u Boga, za upravitelje država, za ljude u potrebi.

Kogregacije je preporučila i slavlje mise na posebnu nakanu “u vrijeme pandemije”, tekst koji je napisan posebno za ovu svrhu.




Prema neslužbenom prijevodu, uvodna molitva glasi otprilike ovako: “Svemogući i vječni Bože, naše utočište u svakoj opasnosti, kojem se utječemo u svojoj nevolji; u vjeri molimo, samilosno pogledaj unesrećene, podaj vječni počinak mrtvima, utjehu ožalošćenima, zdravlje bolesnima, mir umirućima, snagu zdravstvenim djelatnicima, mudrost našim vođama i hrabrost za približavanje svima u ljubavi, kako bismo zajedno mogli dati slavu tvome svetom imenu.”

Nacrte liturgijskih tekstova na engleskom i latinskom jeziku možete pronaći OVDJE.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.