fbpx
Foto: Sestra Ljilja Lončar, osnivačica Zdenca

Školavali više od 10 tisuća djece diljem svijeta: Skroviti plodovi udruge Zdenac istinsko su čudo svijeta: ‘Sve je iz ljubavi prema nebeskom ocu’

Autor: Z. K.

Udruga Zdenac svečanom proslavom u Splitu uz brojne okupljene volontere, podržavatelje i prijatelje obilježila je 20 godina pomaganja siromašnim obiteljima, posebice samohranim majkama, djeci, mladima i starcima u Tanzaniji, na Kubi i u Venezueli, kao i u Hrvatskoj.

Svojim aktivnostima Zdenac korisnicima pomaže materijalnim potrepštinama, a kroz projekt kumstava omogućuju cjeloviti odgoj; osnovno školovanje kao i ono akademsko, za nadarene studente.

Osnivačica Zdenca, s. Ljilja Lončar okupljene je pozdravila i nadahnula.


U ovih 20 godina ugrađeni su dani i godine rada, radosti, pokušaja i doprinosa svake vrste. Svatko na svoj način prema svojim mogućnostima s puno vjere i srca, vođeni zajedničkom vizijom boljeg života za najpotrebnije iz ljubavi prema zajedničkom nebeskom Ocu.

Čvrsto vjerujemo već više od 20 godina kako ulaganjem u odgoj djece u mlade obitelji, ulažemo u njihove duše za vječni život i duše njihovih potomaka i svih koji će na njihovo svjedočenje povjerovati. Promjenama i okretanjima prema punini života svjedočimo svakodnevno. Upravo zato, ohrabreni i napunjeni na Zdencu milosrđa idemo naprijed u nove godine koje su pred nama.

Zdenac provodi aktivnosti kroz koje djeca i mladi pod stručnim vodstvom otkrivaju i razvijaju svoje talente i tako rastu u samopouzdanju i originalnosti svojega JA.

Ali ono najvažnije, pružajući svakom pojedincu podršku, ljubav, razumijevanje i duhovno vodstvo. Zdenac je do danas pomogao 10 365 djece u školovanju, pružajući na taj način njima i njihovim obiteljima mogućnost za bolji život.

A oni će uzvratiti svojim znanjima, vještinama i talentima i graditi pravednije društvo u kojem će, između ostalog, i žene imati mjesto koje im po dostojanstvu pripada.

Svojim prisustvom na ovoj proslavi, Iliana del Valle Gomez iz Venezuele i Anna Ngwale iz Tanzanije, posvjedočile su važnost Zdenca u njihovim životima, kao i u životima mnogih njihovim zemljaka.
Iliana Gomez iz Venezuele i sestra Ljilja Lončar
Iliana Gomez iz Venezuele i sestra Ljilja Lončar
Anna Ngwale iz Tanzanije
Anna Ngwale iz Tanzanije

Novi projekt Zdenca je gradnja vrtića u Dugom Selu, gdje je ujedno i sjedište ove udruge. Projekt i planove predstavila je s. Ljilja Lončar:

“Započeli smo novo poglavlje djelovanja u Zdencu. Gradimo vrtić koji će uz redovni program provoditi odgoj u solidarnosti uključujući u redovne aktivnosti užu i širu obitelj. Integrirajući se u svoju lokalnu zajednicu kao nositelji dobrih promjena, od izoliranog i nepoznatog susjedstva izgrađuju zajednicu aktivnih prijatelja brinući se za osamljene i bolesne. Vizija je otvarati ovakve vrtiće na mnogim mjestima po Hrvatskoj, BiH i misijama. Ovaj projekt povjerili smo zagovoru i brizi sv. Josipa. Lijepa prilika je za uključiti se u ovaj projekt izgradnje, sada vrtića u Dugom Selu s kojim smo već u izgradnji. Na puno načina moguće se uključiti: molitvom i postom, promidžbom, donacijom u naravi i novčano.”
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.