foto: free download | Wallpaper Flare

‘Šibao ga lancima i tukao, zatvarao u mračnu sobu’: Znate li šokantnu istinu o ocu svetog Franje Asiškog?

Autor: Z. K.

Naši roditelji su nam jako važni. No kada značajna veza krene po zlu i ostavi nas u manje poželjnom položaju, možemo li se izdići iznad toga i ipak odgovoriti dobrotvorno?

Tu nam je sveti Franjo Asiški uzor. Franjo je doživio obraćenje, predao svoj život Kristu i, kako kaže Toma Čelanski, „neslomljen i nepromijenjen nikakvim ozljedama, zahvaljuje za sve Gospodinu. Jer uzalud nepravednik progoni onoga koji se trudi za krepost, budući da što je više udaran, to će snažnije trijumfirati. Nedostojanstvo naime jača velikodušni duh.”


Otac svetog Franje nije bio impresioniran ovom pozitivnom promjenom kod svog sina. Toma Čelanski piše da je Franjin otac odlučio…

“… da ga upropasti, i odbacivši svaku umjerenost, nasrnuo je na njega kao vuk na ovcu, i, pogledavši ga zlobnim i okrutnim izrazom lica, stavio je ruke na njega vrlo besramno i sramotno, i odnio ga u svoju kuću. I tako ga je bez ikakve milosti zatvorio na nekoliko dana u tamno mjesto, i misleći da duh svoga sina pokori vlastitoj volji, tjerao ga je najprije riječima, a zatim šibama i lancima.

Ali to je učinilo Franju spremnijim i jačim da izvrši svoju svetu nakanu, niti je, iako uvrijeđen riječima i izmoren lancima, ustuknuo od izdržljivosti. Jer onaj kome je rečeno da se raduje u nevolji, iako je bičevan i vezan, ne može odstupiti od svoje ispravne namjere i držanja uma, niti biti odveden od Kristova stada:

Obiteljska situacija se zaoštrava kada mu Franjina majka odluči pomoći. Toma Čelanski detaljno opisuje odgovor oca sv. Franje:

“Njegov se otac vratio, i ne našavši sina, nagomilao je grijeh na grijeh i okrenuo se da prekori svoju ženu. Zatim je, bijesan i drekav, otrčao do mjesta gdje mu je bio sin, ne bi li ga, ako ga već ne dozove, barem otjerao iz pokrajine. Ali (jer je strah Gospodnji pouzdanje snage) kad je sin milosti čuo svog tjelesnog oca kako dolazi k njemu, sam mu je pošao u susret neustrašiv i radostan, slobodno govoreći da ga nije briga za njegove lance i batine. Nadalje je tvrdio da bi rado podnio sva zla za Kristovo ime.”

Kao što je uobičajeno u današnjem sve sekularnijem društvu, krajnji problem između Franje i njegova oca bio je novac. Toma Čelanski  nam kaže >>>više na vjera.hr

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.