fbpx
Wikimedia Commons

Saznajte koji je najjači svetac i koji je najjači anđeo: Obojica imaju silnu vlast nad zlim duhovima

Autor: Vjera

Sveta Gertruda je vidjela koji je svetac dobio počasnu ulogu u raju

Sveti Josip i sveti Mihael arhanđel imaju poseban status na nebu, ali svaki ima slične i komplementarne uloge. Sveti Josip najviši od svih svetaca, a sveti Mihael najviši od svih anđela. Svetac i anđeo svaki u svojoj klasi. Ako razumijemo njihov rang, možemo razumjeti njihov utjecaj i njihovu moć da nam pomognu. A poznavanje visokih milosti koje Josip i Mihael imaju može ih uzdići u našim srcima i umovima i povećati našu ljubav prema njima.

Jedinstveno visoko mjesto svetog Josipa otkriveno je svetoj Gertrudi Velikoj koja je dobila izvanredne vizije neba. Najprije je Gertrudi pokazano da je Blažena Djevica Marija najmoćnija nakon Boga Oca, najmudra nakon Sina i najblagodarnija nakon Duha Svetoga. Dok je Gospa Kraljica svetaca, od svih svojih podanika, onaj koji joj je bio muž na zemlji je onaj kojemu se klanjaju svi ostali sveci. Gertruda je vidjela kako cijelo Nebo uživa u slavlju, u trenutku kada je Isus postao Josipovo pohranjeno dijete. Na Josipovo ime svi su se sveci duboko poklonili pred njim i Gertruda je vidjela da se raduju Josipovu “uzvišenom dostojanstvu”.

Od svih muškaraca i žena rođenih s mrljom istočnog grijeha koji su se uzdigli do sveca na Nebu, Josip ima najviše mjesto na Nebu. Josip zauzima posebno mjesto između Djevice Marije i svih ostalih svetaca. U skladu s Josipovim iznimnim statusom, pozvani smo da mu odamo posebnu vrstu počasti koja se može dati njemu i samo njemu. Ta se pobožnost naziva “protodulia”, i dok “proto” znači prvi, “dulia” dolazi od grčke riječi “douleia” za služenje. Svaki drugi svetac pod Josipom može se štovati samo s “dulia”, ali ne i “protodulia” koja je rezervirana za Josipa da označi da je on prvi među svecima. Za razliku od Josipa, Mihael Arkanđel nije dobio ‘protodulije’, ali je unatoč tome i dalje najjači u svojoj klasi.


Dok je sveti Josip rođen kao čovjek, spoj tijela i duše, sveti Mihael kao anđeo stvoren je kao čisti duh. U litanijama prema njemu Mihael je hvaljen kao “najljepši od svih anđela”, a upravo je najveći stručnjak za egzorcizam, Adam Blai, objasnio da svetog Mihaela čak i demoni priznaju kao najvišeg anđela! U knjizi Veličine svetog Mihaela Arkanđela, saznajemo da je Mihael uzdignut iznad svih anđela zbog izvrsnosti njegove naravi, njegove ljubavi, njegove suradnje s milošću, njegove izvanredne slave, njegove vjere, njegove nade, ljubavi prema Mariji, Majci Božjoj, ljubavi prema Bogu i zbog veličina njegove brige prema svojim anđelima koji su dobri duhovi poput njega, ali su vođeni njime jer je superioran. Veličanstva svetog Mihovila je čudesna knjiga koja zagovara ljepotu prirode svetog Mihovila, ” tko će moći shvatiti kako je lijepa njegova narav, koja nadilazi onu od svih anđela!”

Što je najvažnije, Mihaelu je dodijeljeno prvo mjesto među anđelima zbog “njegovog dostojanstva i časti”. U tom odlučujućem trenutku, kada su anđeli odlučili svoju vječnu sudbinu, a Lucifer se pobunio, Michael ga je izbacio iz raja. Kada je Mihael oslobodio raj paklenog duha koji je htio zauzeti mjesto Boga, Mihael je zaslužio svoje mjesto kao najviši anđeo.

I sveti Mihael i sveti Josip imaju veliku vlast nad zlim duhovima i također komplementarne uloge u vođenju duhovnog rata protiv palih anđela zbog nas. Sveti Josip je strah od demona, dok je sveti Mihael “zakleti neprijatelj sluga sotoninih”. Sveti Mihael se bori protiv demona na drugačijoj osnovi; on je najbolji anđeo protiv svih loših anđela. Sveti Josip se bori protiv njih kao onaj koji je nekoć bio čovjek i muž, koji ih je morao otkriti kao što ih mi otkrivamo, koji se protiv njih morao boriti više kao što se mi borimo protiv njih, kao protiv rušitelja mira i neprijatelja spasenja. Sveti Josip se morao boriti s đavlom i njegovim slugama tijekom cijelog života, Mihael je imao samo jednu priliku kada je u trenu odlučio svoju vječnu sudbinu kada se svom snagom borio protiv Lucifera. Mihael je i anđeo i svetac, i kao svetac priklanja se Josipu. Molite im se.

Izvor

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.