Goran Stanzl/PIXSELL

Rijeke vjernika slile se u zagrebačku katedralu: u 22 sata ispraća se tijelo sv. Leopolda Mandića (FOTO)

Autor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije/T. P:

Tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića bit će prevezeno u crkvu Sv. Leopolda u zagrebačkoj Dubravi,

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će večeras u zajedništvu s biskupima i svećenicima euharistijsko slavlje u prisutnosti tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj prvostolnici s početkom u 19 sati.

Nakon euharistijskog slavlja vjernici će još moći obići tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića, a u 22 sata ispred zagrebačke prvostolnice bit će obred ispraćaja kojeg će predvoditi Kardinal.

Nakon toga tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića bit će prevezeno u crkvu Sv. Leopolda u zagrebačkoj Dubravi, gdje nakon svečanog dočeka slijedi bdijenje koje će voditi o. Ivan Ike Mandurić, DI.

Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predvodio je drugoga dana boravka tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj katedrali jutarnju misu u 8 sati.
Uvodeći u svoju homiliju, biskup Gorski je rekao kako na sličan način na koji je Duh Božji djelovao na Filipa (usp. Dj 8, 26-40), djelovao je i po odredbama poglavara oca Leopolda kada su ga postavili u ispovjedaonicu – mjesto koje nije promišljao, s kojim nije računao u svom životu.

Što vidimo kod njega – upitao je biskup okupljene vjernike, te nastavio: „Bog ne izabire ljude po izgledu. On nije izgledom ni stasom privlačio, nije napisao značajna djela, velike projekte, ali je učinio najviše što čovjek u suradnji s Bogom može učiniti – postao je svojim djelovanjem posrednik Božjeg milosrđa prema ljudima.“

Sveti nam Leopold, istaknuo je biskup Gorski, pokazuje da nije važno koliko smo sposobnosti primili ni kako izgledamo, nego kako to što smo od Boga primili ulažemo za dobro bližnjih. On nas ohrabruje da s onim malim što imamo hrabro započnemo svoj život.

Napominjući da je sveti Leopold prihvatio službu koja mu je bila povjerena premda su mu planovi bili drugačiji, biskup je kazao da nam je danas potreban upravo takav primjer. Trebamo naučiti prihvaćati povjerenu zadaću, izvršiti je svom dušom iako nije bila planirana, izdržati povjereni zadatak, ne pobjeći od braka, od obitelji, od domovine i Crkve. Samo se tako mijenja čovjek i tako se mijenja svijet – naglasio je biskup Gorski.
Ističući da je Bog po svetom Leopoldu činio najveće milosrđe prema ljudima, biskup je kazao da samo Bog zna koliki su pred njim ostavili svoj teret. Tako je postao svojevrsni most po kojem je Božje milosrđe silazilo do ljudi, most po kojem se ljudi i Crkve međusobno pomiruju.

Zaključujući homiliju, biskup je rekao kako nas u našem razdijeljenom društvu sveti Leopold uči da je milosrđe jedino kadro spasiti svijet, pomiriti ljude i vremena, ideje i život.

Kao što se u ispovijedi oslobađamo tereta grijeha, tako nas Leopold uči da oslobođeni svoje obiteljske ili nacionalne prošlosti živimo u slobodi i radosti Božje djece – zaključio je biskup Gorski, pozvavši vjernike da pod zagovor svetog Leopolda stave kanonizaciju blaženog Alojzija Stepinca, zajedništvo istočne i zapadne Crkve na našim prostorima, hrvatske obitelji, domovinu Hrvatsku i sve njezine građane da ujedinjeni i složni zajednički izgrađuju svoju budućnost.
Autor:Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije/T. P:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.