RIJEČI KARDINALA KUHARIĆA DANAS JAČE NEGO IKADA ‘Ako netko sruši tvoju kuću, ti njegovu čuvaj. Ako ti netko ubije oca, ti nemoj njegovog’

Autor: Sanja Plješa

Na današnji dan, 11. ožujka navršava se 19 godina od smrti hrvatskog kardinala Franje Kuharića, omiljenog u našem narodu.

Umro je u 82. godini i reklo bi se da je mogao još živjeti i dati još duhovnih vrijednosti hrvatskom narodu. Bio je poznat po kršćanskoj humanosti što je posebice došlo do izražaja za vrijeme Domovinskog rata. Tada je nastala i njegova čuvena rečenica “Ako netko sruši tvoju kuću, ti njegovu čuvaj. Ako ti netko ubije oca, ti nemoj njegovog”.

Kardinal Kuharić dobio je titulu zagrebačkog nadbiskupa u miru (emeritus). Na mjestu zagrebačkog nadbiskupa naslijedio ga je 1997. godine Josip Bozanić, dotadašnji krčki biskup.

Što znamo o kardinalu Kuhariću? Rođen je 15. travnja 1919. godine u selu Gornji Pribić pokraj Krašića. Taj se kraj danas naziva i Dolinom kardinala jer je u nedalekom Brezariću rođen i blaženik kardinal Alojzije Stepinac.

Zanimljivo je da je Franjo Kuharić bio trinaesto, najmlađe dijete u obitelji. Školovao se u Klasičnoj gimnaziji na Šalati u Zagrebu, a nakon toga je završio studij teologije. Za svećenika ga je zaredio, 15. srpnja 1945. godine, nadbiskup Alojzije Stepinac. Kao župnik, Kuharić je provodio svoju kršćansku vjeru u nekoliko hrvatskih župa.

Potrebno je istaknuti kako je nekome smetao taj njegov duhovni zov pa su ga dva puta pokušali ubiti. Prvi put je to bilo 1947. godine u Rakovom Potoku, a zatim godinu kasnije u Jakovlju. Pratila ga je i tajna služba pa je kao župnik odveden na saslušanje u Udbu.

Kako je teklo njegovo kršćansko duhovno poslanje? Biskup je postao 1964., a 1970. proglašen je zagrebačkim nadbiskupom. Nakon toga, 1983. postao je kardinal i dobio titulu Sv. Girolamo dei Croati (hrv. sv. Jeronima od Hrvata), po hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu.
Kuharić je bio antikomunist i ostao je najvjerniji duhovni i politički nasljednik Alojzija Stepinca do kraja života. Protiv komunista borio se od 1945. kada su došli na vlast, a s obzirom na to da ga je Stepinac zaredio za svećenika, njegova politička i pravosudna rehabilitacija nisu mu bile dovoljne. Ipak je na kraju dočekao beatifikaciju Alojzija Stepinca. Bilo je to 3. listopada 1998. godine kada je papa Ivan Pavao II. na svečanom euharistijskom slavlju u Svetištu Majke Božje Bistričke Stepinca proglasio blaženikom.

S obzirom na Kuharićevu veliku duhovnu snagu, mirnoću i blagost, u hrvatskom narodu potaknuta je želja za pokretanjem postupka i za njegovo proglašenje blaženikom. U skladu s pokretanjem postupka za Kuharićevo proglašenje blaženim, pokojni kardinal automatski dobiva naslov sluga Božji (lat. Servus Dei).

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.