fbpx
foto: wikimedia

Revolucija u Vatikanu, žene dobile važnu ulogu u kuriji: Papa najavio promjene koje su mnogi čekali

Autor: Vjera

Odlukom izazvao reakcije diljem svijeta

Papa Franjo objavio je namjeru da imenuje dvije žene u Biskupski dikasterij, koje će stoga biti uključene u proces izbora novih biskupa.

Papa je to rekao u intervjuu sa višim dopisnikom Reutersa Philipom Pullellom, odgovarajući na pitanja o prisutnosti žena u Vatikanu; nova Apostolska konstitucija Praedicate evangelium, koja reformira Kuriju govori i o tome koji bi se dikasteriji (vatikanski uredi) u budućnosti mogli povjeriti laicima.

“Otvoren sam ako se ukaže prilika. Sada će dvije žene ići u Kongregaciju biskupa, u komisiju za izbor biskupa. Na ovaj način se stvari malo otvaraju.”
Papa Franjo potom je dodao kako u budućnosti vidi mogućnost da laici budu imenovani na čelo pojedinih vatikanskih odjela poput Dikasterija za laike, obitelj i život, Dikasterija za kulturu i obrazovanje ili Vatikanske apostolske knjižnice.


Sveti Otac je podsjetio da je prošle godine imenovao sestru Raffaellu Petrini na drugo mjesto u Gradskoj upravi Vatikana, čime je postala prva žena na toj poziciji.

Ranije, u siječnju 2020., Papa je imenovao Francescu di Giovanni podtajnicom za multilateralni sektor u Odjelu za odnose s državama i međunarodnim organizacijama Državnog sekretarijata, još jednu prvu.

Ostala značajna imenovanja pape Franje uključuju sestru Nathalie Becquart, francusku članicu Sestara misionarki Xaviere, za podtajnicu Biskupske sinode; i sestru Alessandra Smerilli, iz Kćeri Marije Pomoćnice, kao podtajnicu Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

Nekoliko drugih žena već ima visoke položaje u Vatikanu, uključujući Barbaru Jattu, prvu ženu ravnateljicu Vatikanskih muzeja; Nataša Govekar, ravnateljica Teološko-pastoralnog ureda Dikasterija za komunikacije; i Cristiane Murray, zamjenica ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice, a sve ih je imenovao sadašnji Papa.

Prošlog se mjeseca kardinal Kevin Farrell, prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život, našalio da bi s proglašenjem novoga Ustava o kuriji on mogao biti posljednji klerik koji će voditi taj dikasterij. >>> vjera.hr
Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.