foto: Flickr

Rektor njemačkog katoličkog sjemeništa pronađen mrtav

Autor: Z. K.

Nakon što je smjenjen zbog optužbi za zlostavljanje pronađen je mrtav u šumi

Rektor njemačkog katoličkog sjemeništa pronađen je mrtav prošlog tjedna a kao posljedica očitog samoubojstva.

Otac Christof May smjenjen je dan prije sa svih dužnosti i iz svih svojih ureda po naredbi biskupa iz Limburga Georga Bätzinga.

Bätzing, sadašnji predsjedavajući njemačke biskupske konferencije, navodno je poduzeo taj korak zbog optužbi za zlostavljanje.

Mayina smrt je prvi put interno priopćena unutar Biskupije Limburg 9. lipnja. CNA Deutsch, informativni partner Katoličke novinske agencije na njemačkom jeziku, dobio je kopiju email pošte.

U njoj je pisalo: “Opustošeni smo i puni tuge. Christof May jučer je ispitan u osobnom razgovoru o optužbama za zlostavljanje. Nakon toga, biskup Georg Bätzing ga je smijenio sa svih pozicija kako bi mogao pregledati i istražiti optužbe.”

“Smrt Christofa Maya pogađa sve nas. Izgubili smo predanog i vrlo cijenjenog župnika.”

Limburška biskupija je 10. lipnja javno potvrdila smrt, ali nije iznijela više detalja.




Izvijestile su njemačke novine Frankfurter Neue Presse je da je 49-godišnji rektor ostavio poruku o samoubojstvu, što je dovelo do potrage u kojoj su sudjelovali policija, vatrogasci i članovi njemačkog Crvenog križa. Njegovo tijelo pronađeno je u šumi ujutro 9. lipnja nakon što je policijski helikopter uočio njegov automobil u blizini.

Viši tužitelj potvrdio je za list da “nema naznaka vanjskih uzroka ili kaznenog djela koje je dovelo do smrti”.

Biskup Bätzing je nedavno bio kritiziran jer je promovirao tog svećenika kojeg su dvije žene optužile za seksualno zlostavljanje. Bätzing je saznao za to pitanje nakon što je 2016. postao biskupom biskupije Limburg i susreo se s obje žrtve.




“Bätzing je nepogrešivo jasno dao do znanja da ne odobrava takvo svećenikovo ponašanje”, priopćila je biskupija. “Izdao je opomenu , upozorenje u pisanom obliku.” Dodaje se da je svećenik “tražio oprost i pokazao vjerodostojno kajanje”.

Bätzing je svećenika 2020. godine postavio za okružnog dekana, što je na kraju dovelo do toga da su dvije žrtve izašle u javnost sa svojim optužbama. Kao odgovor, svećenik je odlučio odstupiti s mjesta okružnog dekana. >>> Sotonin dim u crkvi

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.