Wikimedia Commons

Prvi papin ovogodišnji nagovor: ‘Godina će biti dobra onoliko koliko će se svatko od nas truditi činiti dobro’

Autor: IKA

Tijekom jutrošnje mise osvrnuo se na majčinstvo Bogorodice

Prvi dan nove godine, na svetkovinu Marije Bogorodice Crkva obilježava 50. Svjetski dan mira, koji je ove godine usredotočen na nenasilje, stil politike za mir. Tom prigodom Zajednica sv. Egidija po cijelome svijetu priređuje razne manifestacije protiv ratova i zidova koji dijele svijet te stvaraju strah i nepovjerenje. Na tu je problematiku upozorio papa Franjo u današnjem nagovoru, osvrnuvši se posebno na posljedice atentata u Istambulu.

„Godina će biti dobra onoliko koliko će se svatko od nas, s Božjom pomoći, truditi činiti dobro iz dana u dan. Tako se gradi mir, govoreći djelima: „ne”mržnji i nasilju i „da” bratstvu i pomirenju”, rekao je papa Franjo istaknuvši kako je Svjetski dan mira, prije 50 godina, utemeljio Pavao VI. želeći pojačati zajednički trud oko izgradnje mirnijeg i bratskijeg svijeta. Nažalost nasilje i u ovoj noći čestitki i nada, prouzročilo je atentat u Istambulu. Osvrnuvši se na taj čin mržnje, Papa je obećao molitvu za žrtve, njihove obitelji i za cijeli turski narod.

Tijekom jutrošnje mise osvrnuo se na majčinstvo Bogorodice. Majke su najjači protuotrov individualističkim i sebičnim tendencijama, protiv našeg zatvaranja i apatija. Društvo bez majki bilo bi – prema riječima pape Franje – ne samo hladno, već društvo bez srca, bez pieteta, društvo računice. Majke i u najgorim trenucima svjedoče nježnost i bezuvjetnost. Njihova je snaga u nadi – zaključio je Papa navevši primjere majke zatvorenika, bolesnika i potlačenih ropstvom.

Autor:IKA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.