Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Prvi blagdan Svih Svetih započeo je obredom egzorcizma

Autor: Z. K.

Blagdan u kojem slavimo sve svete, našu Crkvu na nebu započinje u noći na 1. studenog i odnosi se na zahvalu Gospodinu za svete muškarce i žene koji borave u nebu u zajedništvu s Gospodinom, i one koje Crkva prepoznala i imenovala i proglasila svetima, ali i one koje nije, ali su tamo u raju.

Porijeklo ovog blagdana seže u 13. svibnja 610. godine, kada je papa Bonifacije IV. posvetio drevni rimski hram, kamo su prenesene kosti kršćanskih mučenika iz katakomba. Maknuo je sve kipove rimskih božanstava i svake godine 13. svibnja obilježavao dan svih svetih. Papa Grgur VII pomaknuo je blagdan s 13. svibnja na 1. studenoga, kombinirajući ga s drugim blagdanima kako bi stvorio “Dan svih svetih”.


Taj hram sagradio je car Agripa i dovršio oko 126. godine. Ovaj hram je prije bio posvećen svim poganskim bogovima. Bio je poznat kao “Panteon (hram svih bogova)” i ostao je arhitektonsko čudo antičkog svijeta. Danas je to bazilika sv. Marije i mučenika.

Alarmantno je: Bivši luciferijanac postao svećenik pa upozorio na okultizam u Crkvi

Bio je potreban egzorcizam

Katolička crkva ima tradiciju molitve egzorcizma kada se zgrada posvećuje štovanju Boga. To je osobito bio slučaj u Rimskom Carstvu, kada su mnogi poganski hramovi pretvoreni u kršćanske crkve.

Kršćani  poganske bogove vide kao “demone” i bilo je potrebno istjerati njihovu prisutnost iz zgrade prije nego što se u njoj moglo ponuditi kršćansko bogoslužje.

Egzorcizam bi bio neophodan da se Panteon pretvori u kršćansku crkvu posvećenu Djevici Mariji i svecima.
Župnik iz Zagorja upozorio na okultizam uoči Noći vještica: ‘To je slava đavlu’

Egzorcizmi su bili popularna liturgija prve Crkve, a neki povjesničari tvrde da su bili najslavljeniji obred tijekom prvih stoljeća.

To je i razlog zašto se blagdan Svih svetih tradicionalno doživljava u kontekstu pobjede svetih nad poganstvom.

Prema Dnevnom misalu sv. Andrije, zbog ove veze, Dan Svih svetih slavi Kristov trijumf nad lažnim bogovima pogana i izvornu posvetu crkve Panteona za korištenje prilikom služenja svete mise.
Na taj je način prvi blagdan svih svetih započela egzorcizmom, istjerivanjem duhova tame kako bi se napravio prostor za štovanje Boga, istinskog svjetla svijeta. >>>više na vjera.hr

NA TISUĆE  JE ZAHTJEVA ZA POMOĆ: Egzorcist otkrio tko je najizloženiji demonskim napadima!

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.