Pixabay

SLIJEDILI SU VOLJU BOŽJU: ‘Nakon tri dana molitve postalo nam je jasno da umjetna oplodnja nije naš put’

Autor: I.A.

O ovom sustavu se ne priča mnogo, a brojna svjedočanstva parova govore kako je uspješan u planiranju obitelji.

Centar za skrb o plodnosti FertilityCare Hrvatska je udruga stručnjaka, korisnika i simpatizera FertilityCare sustava. Ovaj međunarodno priznat i znanstveno utemeljen sustav odnosi se na praćenje znakova plodnosti te tako omogućava pouzdano prirodno planiranje obitelji i pomaže u liječenju problema ginekološkog i reproduktivnog zdravlja žene.

Na stranicama Centra objavljena su brojna svjedočanstva parova kojima je ovaj sustav pomogao u proširenju obitelji nakon višegodišnjeg neuspjeha. Svoje svjedočanstvo, kako bi ohrabrili i potaknuli i druge parove, na stranicama su podijelili i Sanja i Tomislav.

Vjenčali smo se 2008. godine nakon 8 godina veze i odmah smo znali da želimo djecu, najmanje troje, što više to bolje, a želimo ih čim prije. Nakon nekoliko mjeseci, pomalo nam je postalo jasno da nešto nije u redu. Pokušavali smo još koji mjesec, pa potražili liječničku pomoć. Svi nalazi su bili uredni osim hormona AMH koji je bio vrlo nizak što je upućivalo na to da je moja rezerva jajnih stanica mala i da nemamo baš puno vremena – stavljeni smo na listu za umjetnu oplodnju. Vjerojatnost da ćemo postići trudnoću nije bila velika, a umjetna oplodnja je prema riječima naših liječnika bila jedina mogućnost.

Nekako sam se nadala da ću ipak ostati trudna prirodnim putem prije nego skupimo sve papire i dođemo na red… Mjeseci su prolazili i kako je postupak bio sve bliži učinilo nam se pametnim otići još u Tabor u Samobor. Čuli smo da se tamo moli za ozdravljenje pa eto… možda se baš nama dogodi čudo. Nakon 3 dana molitve postalo nam je jasno da umjetna oplodnja nije naš put, odlučili smo slijediti Božju volju i pod cijenu toga da nikad ne postanemo roditelji.

Mjesec dana kasnije slučajno sam čula radijsku emisiju o FertilityCare sustavu i odlučila nas prijaviti u program.

Nakon još 2 mjeseca odlučili smo pokušati posvojiti dijete. Počeli smo osjećati da nam je to izglednija opcija da postanemo obitelj. Dok smo se mi intenzivno bavili aktivnostima vezanim za posvajanje, pozvani smo na uvodno predavanje o FertilityCare sustavu. Počeli smo pratiti ciklus, ponovili smo neke pretrage, skupljali stare nalaze… Moram priznati da sam prvi put čula da kroničan umor, smeđe krvarenje, bol i PMS nisu normalne pojave i da su sve to naznake da nešto nije u redu.

Osim male rezerve jajnih stanica prvi puta je otkriveno da imam i loše vrijednosti još nekih hormona. Doktor mi je savjetovao da promijenim prehranu, napravila sam test intolerancije na hranu i izbacila gluten, mlijeko i mliječne proizvode i jaja. Uz to sam dobila hormonalnu terapiju, razne vitamina i dodatke prehrani, a sve u cilju da mi se preostale jajne stanice dovedu u čim bolje stanje i tako maksimaliziraju šanse za oplodnju.

Uz redovito vježbanje za nekoliko mjeseci osjećala sam se fantastično, izgubila sam desetak kilograma, umor je potpuno nestao, PMS također, bila sam puna energije… Ali od trudnoće i dalje ništa. Mislim da sam se polako prestala i nadati.

Odlučila sam se intenzivnije pozabaviti posvajanjem i trud je napokon urodio plodom! U svibnju 2013. upoznali smo naše malo čudo, prekrasnu djevojčicu od 3 mjeseca koja je čekala samo nas. Napokon smo postali obitelj! Iako presretna i puna obaveza i brige o maloj bebi i dalje sam priželjkivala trudnoću, porod, dojenje… I dalje sam željela veliku obitelj.

Nastavili smo s terapijom i susretima u FC-u. U jesen mi je doktor predložio da napravimo još neke pretrage, regulirao mi terapiju i rekao da pokušamo dogovoriti termin za laparaskopiju jer je sumnjao na endometriozu. Negdje oko Božića počela sam se čudno osjećati, prošlo je tek nekoliko dana od ovulacije, ali ja sam znala, nešto je bilo drugačije, nisam se usudila nikome ništa reći, ali znala sam… Bila sam trudna!!! Čekala sam dok nije došlo vrijeme da mi i test i nalaz krvi potvrdi trudnoću. Nismo mogli vjerovati!

Kontrolirali smo hormone isprva svaki tjedan, kasnije rjeđe i to mi je davalo osjećaj mira, jer sam znala da je sve u redu. Cijelu trudnoću sam se osjećala fantastično i u devetom mjesecu 2014. bez velike muke rodila prekrasnog sinčića.

Danas imamo dvoje prekrasne djece, ali osjećamo da to nije kraj, želimo ih još barem toliko! Želimo naglasiti da nas je oduševio cijeli sistem rada u FertilityCare-u, podučavateljica nam je uvijek bila dostupna i susretljiva, doktor Boyle, iako u Irskoj činio nam se bliži i pristupačniji nego ijedan kojeg smo susreli ranije. Imali smo osjećaj da se zaista trude otkriti uzrok neplodnosti, a isto tako da im je važno da mi razumijemo svaki korak i postupak. Prvi puta od početka borbe s neplodnosti netko nas je gledao kao kompletne osobe i zato im ovim putem želimo zahvaliti.

Iako nam se neplodnost činila kao težak križ, a stav Crkve da je umjetna oplodnja grijeh velikom nepravdom, koju smo više puta dovodili u pitanje, danas smo presretni što nismo pokleknuli pred duhom ovoga svijeta i što smo dozvolili Bogu da nas vodi svojim putem. To je put koji nas je ojačao kao osobe, produbio našu vjeru i naš međusobni odnos. Upoznali smo mnoge divne ljude i stekli iskustva koja su nas promijenila. Tim putem smo trebali proći kako bismo dozvolili Bogu da stvori našu obitelj na ovako čudesan način!

Autor:I.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.