Održan okrugli stol na temu: Abortus – pravo ili zločin protiv čovječnosti?

Autor: Antonija Šilić

U Matici Hrvatskoj je 10. siječnja u 19 sati održan okrugli stol na temu: Abortus - pravo ili zločin protiv čovječnosti?, u organizaciji Obiteljske stranke. Na okruglom stolu su sudjelovali dr. med. Antun Lisec, vlč. Dragutin Goričanec, Elvis Duspara urednik časopisa Nacija, te predsjednik Obiteljske stranke dipl. iur. Mate Knezović.

Dirljivo svjedočanstvo iznio je vlč. Dragutin Goričanec, koji je ispričao svoji životnu priču, s fokusom na delikventsko ponašanje u ranom djetinstvu koje ga je dovelo do raskrižja kada je trebalo odlučiti da li će ostati na dnu ili krenuti dalje. S obzirom da je bio vjerski odgajan, odabrao je slijediti Isusa Krista, koji ga je ubrzo pozvao da mu se potpuno posveti. Ono što je zanimljivo, vlč. Goričanec i sam je mogao postati žrtva abortusa, no nakon upozorenja liječnika da će i majka i djete biti opasno ugroženi pri porodu, majka je izjavila: „Ili ćemo zajedno umrijeti ili zajedno živjeti“. Zbog toga je posebno osjetljiv na ovu temu, i svakodnevno moli Duha Svetoga za nadahnuća, kako bi pomogao majkama koje žele abortirati.

Specijalist opće kirurgije dr. med. Antun Lisec, cijenjeni predavač i otac troje djece, pripremio je izuzetno zanimljiva i poučna stajališta u svrhu zaštite ugroženih života i moralnih vrijednosti. Za uvod je prikazao nekoliko kratkih filmova, između ostalih i svjedočanstvo dr. Stojana Nadaševića, ginekologa iz Dedinja, koji je izvršio 48 tisuća abortusa. Isto tako, naglasio je kako abortusi nisu jedini oblici ubojstva nerođenih nego su to i kontracepcijska sredstva, različiti flasteri, pilule, spirale itd., koji prekidaju život do 2 tjedna starosti djeteta. 'Ne smijemo zanemariti da su te male „točkice“ isto ljudi, a svaki zločin protiv njih je ubojstvo', rekao je dr. Lisec, i potkrijepio navodom iz evanđelja po Mateju: 'Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!' (Mt 25,40). Naš najmanji brat ili sestra je ono malo, tek začeto dijete. Ne smije ga se ubiti, bez obzira na situaciju. Dr. Lisec tvrdi da rijetko koja djeca začeta u epruveti prežive. 'Čujemo da ih većinu pobiju, ili ih drže žive, smrznute u frižiderima, a poslije koriste za eksperimente te za proizvodnju „dizajnirane djece“, o čemu se otvoreno priča u istočnim zemljama'. Treba pomoći i onima koji su 'pali', i pod različitim utjecajem donjeli odluke za abortus, da se oslobode krivnje i izliječe rane. Nadalje, zaključuje kako se zna koji je prirodni način začeća, te kako trebamo biti zahvalni Katoličkoj crkvi koja nam jedina rasvjetljuje kako stoje stvari.

Elvis Duspara, urednik časopisa Nacija, otac troje djece odmah je u uvodu abortus usporedio sa sotonizmom; svi koji sudjeluju na bilo koji način u abortusu, svjesno ili nesvjesno služe Sotoni. Govorio je o zastrašujućim navodima osoba koje zastupaju pravo na abortus, poput: „Mogu što hoću sa svojim tijelom“, ili „Nije dijete dok se ne rodi“, te kazao kako je nad tim ljudima demon koji im šapće i naređuje da mogu što hoće sa svojim tijelom. 'U Hrvatskoj su na vlasti 'sotonisti' i kršćani trebaju biti sol ovome svijetu' rekao je gospodin Duspara, te upozorio na zabrinjavajuću činjenicu da se u Europi svakih 15 sekundi ubije neko dijete abortusom. Također je pozvao na aktivno djelovanje protiv abortusa, upozoravajući kako ni pod koju cijenu ne smijemo to gledati, jer si time kupujemo 'kartu za pakao'. 'Isus nas voli, i kazna za sve nas je plaćena', navodi Duspara objašnjavajući da se ipak ne mora otići u pakao, ukoliko izaberemo put ispovijedi, pokajanja i aktivnog djelovanja u borbi za život.

Na okruglom stolu, prikazano je i inspirativno svjedočanstvo Gianne Jessen, koja je samo čudom preživjela pokušaj abortusa. Njezin govor iz Australskog parlamenta, zasigurno je promijenio mišljenje mnogima o opravdanosti pobačaja.

'Politika danas smatra da je ova tema zatvorena, ali ova tema se nikada ne smije zatvoriti', riječi su kojima je ovu temu, kako je rekao, mnogo važniju od ekonomslih stvari, započeo Mate Knezović, diplomirani pravnik, predsjednik Obiteljske stranke, otac četvero djece. Politika ima zadatak pomoći pokrenuti i osvijestiti u svrhu općeg dobra, ali to danas nije slučaj. Prema riječima dipl. iur. Knezovića, abortus je nastao u krilu antropologije i filozofije manipuliranja ljudskim bićima. Sve to je dovelo do seksualne revolucije, kontracepcije, eutanazije, do ubijanja nevinih, a kada to politika podržava, ona time postaje udruženi 'zločinački pothvat'. Abortus je lažno žensko pravo i dokaz da je društvo neslobodno. Obiteljska stranka kroz svoje djelovanje preuzima učenje Katoličke crkve koja trajno naučava neraskidivost povezanosti bračnog sjedinjenja sa začećem, pri čemu Bog daje dušu novom čovjeku.

Sudionici su pred kraj dotakli aktualnu temu Zdravstvenog odgoja. Zaključeno je da se radi o seksualnom uznemiravanju djece, i da se sa gledišta ljudskih prava i morala krši zakon. Sve su to napadi na ljudsku savjest, slobodu i obitelj, koja je temeljna zajednica društva.




Autor:Antonija Šilić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.