‘BACILA JE SVE NIZ RIJEKU’…ABORTUS? Tajna kultne pjesme INDEXA koja će vas potresti!

Autor: Vjera

Bacila je sve niz rijeku…..Riječi su kultne pjesme grupe Indexi iza koje stoji potresna priča o pobačaju.

Pjesma je objavljena 1975. godine ali mnogi ne znaju njezino pravo značenje. Čuvena pjesma Indexa, „Bacila je sve niz rijeku” je priča o dvije velike ljubavi pjevača “Indeksa”, Davorina Popovića, ali i Kemala Montena, autora pjesme. Davorin Popović bio je zaljubljen u anonimnu djevojke iz Sarajeva. Uoči vjenčanja, djevojka je abortirala i nestala bez da je njemu išta rekla. Mnogo godina kasnije, na koncertu u Švedskoj, Davorinu Popoviću se učinilo da ju vidi s bine, ostavio je mikrofon i sjurio se u publiku. Međutim, nije je našao i više je nikad nije vidio.

Evo kako je ovu potresnu priču prepričao sam autor ovog teksta, Kemal Monteno:

– Davorin je imao curu, bili su pred brakom. Velika je to ljubav bila. I njoj se ukazala prilika da ide u Ameriku. Ali već je bila trudna i ona se odluči, ono… pobaciti bez da Davorinu išta kaže. I tako je nastao taj dio pjesme: “nosila je našu ljubav, našu sreću prvi cvijet, bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet”.

Onda sam se sjetio i jedne priče kad sam se ja zaljubio u neku djevojku iz Čapljine. Ja bio poludio! – plus 80 a ja ju idem tražiti, a ne znam ni gdje stanuje ni ništa. Ja sam došao s’onim “Ćirom” do Čapljine. Izašao na plus 80 i hodam sam k’o budala po gradu i gledam ne bih li je sreo. Kad ja vidim u bašći… ja pogledam…ona bosa, u nekoj haljinici i neko cvijeće… ja pogledam… kad ona!

Sjetio sam se te slike i tako sam počeo pjesmu s prvom strofom, nakon čega sam prešao na ovu Davorovu potresnu priču…., ispričao je Kemal Monteno svojedobno medijima.

Bacila je sve niz rijeku




Stajala je usred bašte
ko najljepši cvijet
kao da je dio mašte
i muzike te

Slušala je pjesmu moju
posljednju što pjevam njoj
sad joj kažem zbogom draga
a bila je život moj

Prošla je kroz moje snove
i bila je tren
cjelim tijelom bila moja,
ja bio sam njen




Nosila je našu ljubav
nasu sreću, prvi cvijet
bacila je sve niz rijeku
i pošla u drugi svijet

Ali noćas ako sluša
nek čuje bol
u pjesmi koju pjevam
njoj samo njoj

Zauvijek neka nosi
na srcu znak
život je jedan ona bacila

Nek čuje bol u pjesmi
koju pjevam njoj samo njoj
zauvijek neka nosi na srcu znak
Život je jedan ona bacila…..

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.