foto: zgnadbiskupija

Priča kaže da se bl. Kažotić pojavio u oblacima i smirio oluju! Crkva slavi našeg sveca, borca protiv praznovjerja

Autor: Z. K.

Svakog 3. kolovoza Crkva se spominje blaženog Augustina Kažotića, dominikanskog biskupa rođenog u Trogiru u Hrvatskoj 1260. godine.

Strpljivi propovjednik u Zagrebu

U red propovjednika (dominikanaca) stupio je prije svoje 20. godine; Studirao je najprije u Splitu, a kasnije na sveučilištu u Parizu, oko 1286. Završivši studij, otputovao je u Mađarsku, gdje je uspostavio duboko prijateljstvo s kardinalom Nicolásom Boccasinijem, koji će kasnije postati papa Benedikt XI.

Traktat protiv proricanja, vračanja i praznovjerja

Zatim se 1318. Augustin susreo s papom Ivanom XXII. – jednim od papa avinjonskog razdoblja – kako bi zatražio njegovu intervenciju u rješavanju sukoba između hrvatskog i ugarskog kralja Karla I. Srećom, to je upravljanje donijelo očekivane rezultate. I Hrvatska je mogla ostati na miru.

Dok je bio u Avignonu, napisao je pastoralnu raspravu osuđujući proricanje, praznovjerje i čarobnjaštvo, ali preporučujući obrazovanje ljudi o tim pitanjima, a ne jednostavno kažnjavanje.

Branitelj kršćanske vjere u Luceri

Nekoliko godina kasnije, 1322., sam papa Ivan XXII. premjestio ga je u biskupiju Lucera, Puglia (Italija), gdje je razvio veliko djelo u korist siromašnih i potrebitih, i jačao redovnički života. Osnovao je nekoliko samostana, a neke su vodili članovi njegova reda, dominikanci.

Lucera je bio grad za koji se znalo da je bio dom tisućama muslimana Saracena deportiranih sa Sicilije. Ovi su u jednom trenutku došli protjerati kršćane, pa je papina ideja bila da se grad povrati. U godinama okupacije Saraceni su grad nazivali Luceria Saracenorum, pa ga je kršćanski otpor preimenovao u Città di Santa Maria (Grad Svete Marije).

Biskupu Agustínu Kažotiću povjerena je, dakle, zadaća obnove kršćanske prisutnosti u tom mjestu. Trebalo je godinu dana da njegovi nenasilni napori počnu uroditi plodom, što je dovelo do neprijateljstava među vođama ostataka muslimanskog stanovništva. Upravo ga je jedan Saracen pokušao ubiti, premlativši ga i ostavivši ga teško ozlijeđenog. Umro je od ovog napada 3. kolovoza 1323. godine.
Priča se…

Priča se, primjerice, da je dok je on bio biskup u Zagrebu bila suša, ali je >>>više na vjera.hr

U župi bez svećenika pojavila se krv u tabernakulu: Odgovara krvnoj grupi s Torinskog platna
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.