fbpx
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Predstavljena knjiga kardinala Müllera ‘Razgovor o nadi’

Autor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije/T. P.

"Katolička Crkva jedina je snaga koja može biti temelj nade u ovome svijetu", naglasio je Kardinal.

U sklopu svog posjeta Zagrebu prigodom dodjele počasnog doktorata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, kardinal Gerhard Ludwig Müller, pročelnik Kongregacije za nauk vjere predstavio je u srijedu, 9. studenog 2016. godine svoju knjigu „Razgovor o nadi“ u izdanju nakladničke kuće Verbum.

O knjizi su u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta govorili autor knjige kardinal Müller, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić te Petar Balta, urednik knjige.

U svom je obraćanju kardinal Bozanić zahvalio izdavačkoj kući Verbum što je podarila našoj čitalačkoj javnosti hrvatsko izdanje knjige „Razgovor o nadi“. Kršćani su danas posebno pozvani pružati svijetu znakove stvarne nade Isusa Krista. Knjiga „Razgovor o nadi“ je prava knjiga u pravo vrijeme – rekao je kardinal Bozanić.


Biskup Perić kazao je kako kardinal Müller u knjizi odgovara na pitanja odnosa razuma i vjere, siromaštva i bogatstva, sekularizirane mase i „kreativne manjine“, u kojoj navodi „veličanstven lik“ i djelo mučeništva blaženoga Alojzija Stepinca. Kardinal veli, nastavio je biskup, da je Bog u Stepinčevu primjeru pokazao da čak i u najtežoj političkoj situaciji, ako pripadamo kršćanskoj stvaralačkoj manjini, možemo u Bogu pronaći milost i savjet koji su potrebni kako bismo donijeli ispravnu odluku, izdržali nevolje, oprostili neprijateljima te prosvijetlili ostatak društva znakovima stvarne nade. Knjiga, zaključio je biskup Perić, učvršćuje u vjeri, utvrđuje u ufanju, potiče na ljubav.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Okupljenima se na kraju obratio i sam autor knjige, kardinal Müller, ističući kako nada nije puki optimizam, te upozorio na opasnosti današnjeg humanizma bez Boga poput gender ideologije koja negira temeljne postavke stvaranja. Ne poštuje se život od začeća do prirodne smrti, ozakonjuje se eutanazija čime se stvara jedan moralni pritisak da čovjek mora nestati s ovoga svijeta… Katolička Crkva jedina je snaga koja može biti temelj nade u ovome svijetu – naglasio je Kardinal, dodajući kako možemo biti jako ponosni na Katoličku Crkvu jer je mnogo učinila za cjelovit čovjekov razvoj.

Sveti je Otac, nastavio je Kardinal, jedini međunarodni moralni autoritet i nitko ne može biti katolik bez odnosa s „Petrom naših dana“. Na kraju svog obraćanja, Kardinal je poručio kako Bog želi da svi ljudi dođu do spoznaje istine i da se spase po Kristu.

Autor:Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije/T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.