fbpx

ZNANOST NIJEMA PRED HRVATSKIM ČUDOM: Kuću Svete obitelji na Trsat donijeli anđeli!

Autor: Z. K.

Kućica je na Trsatu bila do 1294. godine kada su je anđeli, prema predaji, prenijeli u talijanski Loreto

Na početku  svibnja 1291. godine. Turci su potpuno zauzeli Svetu Zemlju, gdje se u Nazaretu nalazi nastamba male konstrukcije koja je prema tradiciji iz prvih kršćanskih stoljeća, bila dom Blažene Djevice, gdje se je Ona rodila. Također, to je kuća gdje je gdje joj je Arhanđeo Gabrijel navijestio da će začeti po Duhu Svetom, ali i kuća u kojoj je živio Isus.

Toga istoga dana na početku svibnja godine dvije tisuće kilometara dalje, na brežuljku Trsata, nedaleko grada Rijeke, radnici koji su radili u šumi našli su malenu kućicu koje do tada nikada nije bilo na tom mjestu. Ta činjenica ih je jako iznenadila, jer se ovaj kraj spušta dosta strmo prema moru i tu ne postoje nikakve kolibe, a niti tu nema ni kuća.

Malena konstrukcija, položena na teren, bila je duga 9,52 m, široka 4,10 m i visoka ( 4,30 m. Nasuprot ulaza nalazio se je kameni oltar, a iznad oltara na zidu bio je grčki križ. Na njemu lik Kristov i natpis. „Isus iz Nazareta, Kralj židovski“. Na oltaru je bio kip od drveta, Marija s Djetetom u naručju. Dijete Isus je podigao desnu ruku kojom blagoslivlja. Nasuprot oltara je ognjište crno od dima, čiji izgled daje dojam da se nije dugo uporabljavalo. Ta kućica čudesno je došla na Trsat gdje je bila točno tri godine i sedam mjeseci, nakon čega je jednako čudesno prenesena u Loreto u Italiji gdje se nalazi i dan danas.


Mnogi od nas znaju za veliko marijansko svetište u Loretu u Italiji. Onamo još i danas hodočaste brojni vjernici. Svetište su pohodili i brojni sveci: sv. Brigita, sv. Ivan Kapistran, sv. Karlo Boromejski, sv. Franjo Ksaverski, sv. Petar Kanizije, sv. Franjo Borgija, sv. Fidelis, sv. Alfonz Liguori, sv. Alojzije, sv. Josip Benedikt Labre i sv. Mala Terezija. Uz ovo Loretsko svetište veže se predaja kako su 10. svibnja 1291. sveti anđeli prenijeli nazaretsku kućicu Svete obitelji na Trsat, gdje se danas nalazi glasovito svetište Majke Božje od Milosti. Nakon tri godine i sedam mjeseci, to jest 10. prosinca 1294. godine, anđeli su prenijeli svetu kućicu u Loreto kod Ancone. I tako je ondje nastalo veliko marijansko svetište. Sveta kuća danas je smještena u Bazilici svetišta (Chiesa della Santa Casa).Prva bilješka o tom događaju pojavljuje se oko 170 godina kasnije (između 1465. i 1473. godine) u opisu loretskog okružnog upravnika Teramanusa te predstavlja tipičan primjer srednjovjekovnih pripovijedanja o čudesima. Iako se ne može povijesno dokazati prijenos nazaretske kućice, kao ni jedno drugo čudo, ipak je Božja providnost htjela da se i na Trsatu i u Loretu razvije Gospino svetište u kojem se čini mnogo dobra.

Sva znanstvena ispitivanja nad kućicom Svete obitelju pokazuju da je ona iz Nazareta dospjela do Trsata pa kasnije do Loreta,i to čudo je nešto pred čim se sklanjaju sve ‘znanosti’ svijeta, jer se ne zna tko ju je prenio niti kako.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili Velike Gospe.

Crkva Gospe Trsatske najstarije je hrvatsko marijansko svetište.
Autor:Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.