fbpx
foto: flickr

Potvrđeno obdukcijom: Neviđeno čudo proširenja srca sv. Filipa Nerija o kojem se govori

Autor: Vjera

Liječnici koji su pregledali svečevo tijelo mogli su samo potvrditi nevjerojatno

Život svetog Filipa Nerija ispunjen je čudesima, a o jednom začuđujućem raspravlja se posebno posljednjih godina. Naime, obdukcija je potvrdila da je srce svetog Filipa Nerija fizički prošireno nakon što je primio darove Duha Svetoga.

Naime, on je osjetio je kako mu srce postaje veće jednog dana, a nakon njegove smrti to se i potvrdilo.

Prema Katoličkoj enciklopediji, čudo se dogodilo neposredno prije blagdana Pedesetnice.


Nekoliko dana prije Duhova 1544. dogodilo se poznato čudo njegova srca. Katolička enciklopedija to ovako opisuje: “Dok je s najvećom ozbiljnošću tražio od Duha Svetoga, Njegove darove, ukazala mu se vatrena kugla, koja je ušla u njegova usta i zadržala se u njegovim grudima; i tada ga je iznenada iznenadila takva vatra ljubavi da se, ne mogavši ​​to izdržati, bacio na tlo i, kao onaj koji se pokušavao ohladiti, ogolio grudi da u nekoj mjeri ublaži plamen koji je osjetio. Kad je tako ostao neko vrijeme i malo se oporavio, ustao je pun neuobičajene radosti i odmah mu se cijelo tijelo počelo tresti od silnog drhtanja; i stavivši ruku na njegova njedra, osjetio je pokraj srca oteklinu veliku poput čovjekove šake, ali ni tada ni poslije nije bila praćena ni najmanjim bolom ili ranom.”

Do kraja života sveti Filip Neri bio je potaknut intenzivnom božanskom ljubavlju i posjedovao je radost koja je bila zarazna. Premda obično ove vrste iskustava ostaju u duhovnom području, kasnije je potvrđeno da je njegovo srce zapravo postalo veće.

Uzrok ove otekline otkrili su liječnici koji su pregledali njegovo tijelo nakon smrti. Svečevo se srce raširilo pod iznenadnim porivom ljubavi, a da bi imalo dovoljno mjesta za kretanje, slomljena su mu dva rebra i zakrivljena u obliku luka.Tkođer, liječnici su utvrdili da se  razvio dodatni zaštitni sloj tkiva oko njegova divovskog srca kako bi uopće moglo biti smješteno. Taj sloj srca je skinut i danas se čuva kao relikvija.   Od trenutka čuda pa sve do smrti, njegovo srce bi snažno lupalo kad god bi izvodio neku duhovnu radnju.

Obdukcija je potvrdila ovu priču iz njegova života i bila je dodatni poticaj njegovoj konačnoj kanonizaciji.

To je zadivljujuće čudo, ono koje ističe snagu Božje ljubavi i kako nas darovi Duha Svetoga mogu uistinu zapaliti, pomažući nam širiti ljubav kamo god idemo.

Podsjetimo, nakon Usksrsa počinje vrijeme prije pedesetnice u kojem bi trebali svim srcem vapiti taj isti Oganj Duha Svetog koji je proširio srce ovog sveca. To možete činiti svakodnevno ovom molitvom.
Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.