Foto: Profimedia

POSVEĆANA BRATSVU I JEDINSTVU Papa objavljuje svoju treću encikliku na blagdan Svetog Franje Asiškog

Autor: Hina

Papa Franjo će u nedjelju 4. listopada objaviti svoju treću encikliku, posvećenu “bratstvu i socijalnom prijateljstvu”, središnjoj temi svoga pontifikata, najavio je u srijedu Vatikan.

Tekst nazvan ‘Svi braća’ izaći će na blagdan Svetog Franje Asiškog, redovnika koji je slavio siromaštvo i bratstvo, čije je ime argentinski isusovac Jorge Bergoglio izabrao na početku svog pontifikata.

Za Papu je ‘bratstvo’ ključna riječ.

On je u veljači 2018. u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisao dokument o bratstvu među ljudima i pozvao posebice na slobodu vjeroispovijesti i izražavanja, u vrlo smjelom tekstu koji je supotpisao veliki egipatski sunitski imam Al-Azhara, šeik Ahmed al- Tayeb.

Posljednjih mjeseci Papa je više puta pozivao na bratstvo u suočavanju s koronavirusom i naglasio da su najsiromašniji najpogođeni tom zdravstvenom i gospodarskom krizom.

Sveti Franjo Asiški, utemeljitelj franjevaca i pionir međureligijskog dijaloga, smatra se i ocem moderne ekologije kao autor ‘Pjesme stvorova’, slavne molitvi koja uzdiže sva bića.

Tekst tog prijatelja životinja i prirode počinje s ‘Laudato’, (Hvaljen bio), a takav naslov je papa Franjo izabrao za svoju posljednju encikliku u ekološkom i društvenom tonu objavljenu 2015., godine kada je održana konferencija o klimatskim promjenama COP21.




Papa Franjo je izabrao blagdan tog sveca i pozvao predstavnike autohtonih naroda Amazonije da posade stabla u vatikanskim vrtovima, a dva dana poslije s njima je otvorio sinodu potpuno posvećenu Amazonskoj prašumi.

Unatoč prosvjedima stanovnika gradi se novi migrantski kamp! Papa Franjo: ‘Svim azilantima treba pružiti dostojanstvenu dobrodošlicu’




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.