VJERA BEZ DJELA JE MRTVA: Daruj i obraduj najsiromašnije hrvatske obitelji!

Autor: Vjera

Siromašni nisu problem: oni su izvor na kojem se moramo napajati u našem nastojanju da prihvaćamo bit evanđelja

Hrvatski Caritas pokrenuo je novo izdanje svoje tradicionalne nacionalne humanitarne akcije za 1000 radosti, i to pod nazivom „Daruj i obraduj!“. Programom „Za 1000 radosti“ već petnaest godina tijekom cijele godine – a u predbožićno vrijeme napose – diljem Hrvatske poziva na pomoć višečlanim i braniteljskim obiteljima, obiteljima nezaposlenih, obiteljima u dugovima, obiteljima suočenima s teškom bolesti. U tom razdoblju konkretna pomoć stigla je u desetke tisuća obitelji u nevolji; uz nju ohrabrenje, nada i radost – uz poruku: „Niste sami!“ Ovogodišnja akcija Za 1000 radosti na tragu je snažnoga poticaja pape Franje i 1. svjetskog dana siromašnih te prigodne poruke, koja završava riječima: „Siromašni nisu problem: oni su izvor na kojem se moramo napajati u našem nastojanju da prihvaćamo bit evanđelja.“ Naziv akcije Daruj i obraduj! ujedno je i poziv svima da darivanjem zahvatimo i oplemenimo svoje odnose s bližnjima – ponajprije s onima koji su u potrebi, nevolji, oskudici i tjeskobi – i to darujući ljudima pomoć, hranu, novac, podršku, objed, solidarnost, ali i ohrabrenje, prijateljstvo, izlet, iznenađenje, igru, veselje… Stavljajući u adventsko vrijeme u prvi plan darivanje i radost, Hrvatski Caritas želi u službi dobra okupiti i povezati sve sastavnice hrvatskoga društva. Obraća se stoga građanima, ustanovama, tijelima javne vlasti, udrugama i tvrtkama. Osobito želi naglasiti zajedništvo u služenju siromašnima ulazeći u 2018. godinu, kada Hrvatski Caritas obilježava 25 godina djelovanja.
U akciju Za 1000 radosti uključuju se djeca i mladi. U sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj – uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja – poslano je gotovo 550.000 listova s naljepnicama koje poticajnim ilustracijama ohrabruju na darivanje. Već 5 kn, pa i manji novčani dar izdvojen za naljepnice, ili poziv na donacijski telefon može promijeniti nečiji život. 50% prikupljenih sredstava škola može usmjeriti obitelji u potrebi u zajednici, a s drugih 50% putem Caritasa učenici će solidarno pomoći obiteljima diljem Hrvatske.
Hrvatski Caritas poziva sve tvrtke, poduzetnike, umirovljenike, državne službenike, aktiviste,
obrtnike, studente, djecu i mlade da sudjeluju u akciji Za 1000 radosti – Daruj i obraduj!
Svatko za ljude oko sebe može učiniti nešto: darovati vrijeme, pažnju, ljubav, suradnju,
susret. Neprocjenjivo iskustvo darivanja prožet će sve pore hrvatskoga društva. Darujući od
srca obradovat ćemo mnoge pomažući zajedno:
-uplatom na račun Hrvatskog Caritasa IBAN: HR4023400091510126452, poziv na br. 7-17
-on-line uplatom putem www.caritas.hr.
-donacijom proizvoda ili usluga
-pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu, PDV uključen)

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.