foto: wikimedia

Pet zanimljivoti o svetoj Klari: Imala je posebnu viziju Boga, umnažala kruh čineći znak križa

Autor: Z. K.

Ovog 11. kolovoza slavimo utemeljiteljicu klarisa, Svetu Klaru Asišku, koja je imala posebnu viziju Boga. Evo 5 činjenica o ovoj velikoj ženi koja je napisala pravilo za časne sestre.

1. Zaštitnica je televizije i telekomunikacija

U kasnim 1950-ima televizija je postala jedan od najvažnijih oblika komunikacije u modernom društvu.

Stoga je papa Pio XII želio ponuditi blagoslov i zaštitu Katoličke crkve za ovu novu tehnologiju. Tako je 1958. godine objavio Apostolsko pismo u kojem je Svetu Klaru proglasio zaštitnicom televizije .

U tekstu se ističe da Crkva podupire tehnološke inovacije, napredak te preporuča korištenje suvremene tehnologije za naviještanje Evanđelja. Nadalje, priznaje se da je televizija sposobna i za dobro i za zlo, stoga zahtijeva da ima sveca zaštitnika za duhovnu zaštitu.

Sveti Otac odabrao je svetu Klaru koja je u 13. stoljeću doživjela zanimljivu životnu epizodu.

Priča kaže da je jednog Božića Klara bila bolesna i nije mogla ustati iz kreveta kako bi prisustvovala misi.
Međutim, čudesno, Bog joj je dao viziju euharistije u njenom samostanu u stvarnom vremenu, nešto poput “duhovnog televizijskog” prijenosa.

2. Bila je velika prijateljica svetog Franje Asiškog

Na općoj audijenciji 15. rujna 2010. papa Benedikt XVI. rekao je da je “Franjo Asiški za Klaru, osobito na početku njezina redovničkog iskustva, bio ne samo učitelj čije je učenje trebalo slijediti, nego i bratski prijatelj”.
Kad je Klara imala 18 godina, sveti Franjo je otišao u crkvu u Asizu propovijedati tijekom korizme. Klara je, nakon što ju je poslušala, osjetila u sebi plamen koji joj je zapalio srce i ubrzo je natjerao da moli svetog Franju da i njoj pomogne živjeti “po putu svetog Evanđelja”.

Sveti Franjo, koji je u Klari odmah prepoznao jednu od onih odabranih duša koje je Bog odredio za velike stvari, obećao joj je pomoći i postao njezinim duhovnim voditeljem.

Godine 1212. Klara je napustila svoj dom i uputila se u Porcijunkulu (Italija), gdje je postala dio Reda Manje braće. Klara je obećala da će u svemu slušati svetog Franju.

Iste godine sveta Klara i sveti Franjo osnovali su drugi red franjevki ili sestara Klarisa.

Ona i njezini sljedbenici preselili su se u samostan San Damián, gdje je svetica ostala 41 godinu do dana svoje smrti.

3. Ona je prva i jedina žena koja je napisala pravilo redovničkog života za žene

Benedikt XVI. je zajamčio da je „Klara bila prva žena u povijesti Crkve koja je sastavila pisano pravilo, predano Papi na odobrenje, kako bi se karizma Franje Asiškog očuvala u svim ženskim zajednicama koje su već postojale.

Njegova odluka da napiše pravilo bila je radikalno odstupanje od vjerskih normi njegova vremena. Tek nakon inzistiranja, papa Inocent IV ga je odobrio dva dana prije Klarine smrti, 11. kolovoza 1253. godine.

4. Činila je nevjerojatna čuda s kruhom >>>više na vjera.hr

‘Nazvala nas je i plačući rekla, vidim’: Otac djevojčice koja je progledala u Fatimi progovorio

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.