PAPA UPOZORIO da čuda možemo doživjeti, ali samo pod ovim uvjetom!

Autor: Vjera

Trebaš čudo? Dopusti Duhu Svetom da ovo pobijedi i vidjet češ čudo!

U ovo vrijeme ima mnogo tišine. Tišina se može i čuti. Neka nas ta tišina, koja je pomalo nova u našim navikama, nauči slušati; neka nam pomogne rasti u sposobnosti za slušanje. Molimo za to – rekao je Papa na početku mise. U propovijedi se osvrnuo na prvo čitanje današnje liturgije, uzeto iz Djela apostolskih (Dj 4, 32-37), koje opisuje život članova prve kršćanske zajednice.

Imali su samo jedno srce i jednu dušu, i nitko nije smatrao svojim vlasništvom ono što je posjedovao, nego je među njima sve bilo zajedničko i nitko nije bio u potrebi.
D
uh Sveti je u stanju činiti ta čuda – napomenuo je Papa. Prva je kršćanska zajednica uzor, ideal, znak onoga što Duh Sveti može učiniti ako smo poslušni. Duh uspostavlja sklad, On je učitelj sklada – istaknuo je Papa – Treba ga uspostaviti u našem srcu, treba kod nas mnogo toga promijeniti, i uspostaviti sklad jer je On sâm sklad.

Međutim, poslije počinju podjele u zajednici. Ideal skladne zajednice valja postići, ali to nije lako – primijetio je Papa. Mnogo je stvari koje dijele neku zajednicu, ali gledajući ono što je podijelilo prve kršćanske zajednice, papa Franjo je posebno istaknuo tri uzroka podjele.

Najprije je to novac. Novac dijeli, ljubav prema novcu dijeli zajednicu, dijeli Crkvu – istaknuo je. Često se iza doktrinarnih zastranjivanja nalazi novac.
Naprotiv, siromaštvo je – prema Papinim riječima – majka zajedništva; siromaštvo je zid koji čuva zajednicu. Novac i osobni interesi dijele. Također u obiteljima; koliko se obitelji podijelilo zbog nasljedstva? – istaknuo je Papa.

Druga stvar koja unosi podjele jest taština, osjećaj da smo bolji od drugih i želja za pokazivanjem pred drugima poput pauna. Treća stvar koja dijeli zajednicu ogovaranje je koje đavao stavlja u nas kao potrebu za ogovaranjem drugih.
Ali Duh uvijek dolazi sa svojom snagom kako bi nas spasio od tih svjetovnih napasti novca, taštine i ogovaranja, jer Duh nije svijet, On je suprotan svijetu. Sposoban je činiti ta čudesa, te velike stvari – napomenuo je Papa te na kraju potaknuo – Molimo Gospodina poslušnost Duhu kako bi nas On promijenio, kako bi preobrazio naše župne, biskupijske, redovničke zajednice; neka ih promijeni da uvijek idu naprijed u skladu koji Isus želi za kršćansku zajednicu.
(Vatican News – aa)

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.