Foto: Guliver Image (AP Photo/Alessandra Tarantino

Papa u depresiji, duša ga boli zbog ogromnog problema: Poslao je moćnu poruku

Autor: V.S

Pad nataliteta problem je koji muči mnoge zemlje starog kontinenta, a na problem demografije u više je navrata ukazao i sam papa Franjo. Danas je poglavar katoličke crkve pozvao mlade da imaju vjeru u budućnost, ali i Vlade da u svoje programe implementiraju ozbiljne i učinkovite politike za dobrobit obitelji.

Na konferenciji je istaknuo da je broj rođenih prvih pokazatelj “nade ljudi”, kao i da se Europa sve brže pretvara u “star, umoran i rezigniran” kontinent.

Papa Franjo smatra da će se taj problem riješiti učinkovitim, konkretnim, hrabrim i dugotrajnim odlukama. “Postoji potreba za veću predanost svih vlada kako bi mlađim generacijama bilo omogućeno da ostvare svoje legitimne snove”, poručio je.

Foto: Guliver Image/AP Photo/Gregorio Borgia

‘Ne postoji nestašica malih pasa’

Onda je iznio brojke koje smatra alarmantnima. Kazao je kako je stopa europskog nataliteta prošlog desetljeća pala na 1.5 rođenja po ženi. To je više od najnižih razina poput onih u istočnoj Aziji, no daleko manje od 2.1 potrebnih kako bi se stanovništvo održalo.

“Postoji činjenica koju mi je rekao jedan demograf. Trenutno su investicije s najviše prihoda one u tvornice oružja i kontracepciju. Jedno uništava život, drugo ga sprječava. Kakvu budućnost imamo? Ona je ružna”, ističe.

Domovi su, veli papa, ispunjeni predmetima, a bez djece i tako postaju veoma tužna mjesta.

“Ne postoji nestašica malih pasa, mačaka. Toga ne fali. Nedostaje djece”, rekao je Franjo i ponovio kako je broj rođenih u Italiji pao na rekordno nisku razinu te pada već 15. godinu zaredom.
Neobična priča iza ‘majke Pape Franje’: ‘Ne želi se odvojiti od svoje djece’

Predložio je potom da se razmotre politike koje neće primoravati majke da biraju između karijere i skrbi za djecu, te koje će mladim parovima omogućiti stabilan posao i mogućnost kupnje nekretnine.
“Znam da mnogima od vas budućnost izgleda nemirna, te da uslijed pada nataliteta, ratova, pandemija i klimatskih promjena nije lako održati nadu živom. No nemojte odustajati, imajte vjeru”, poručio je mladima.

Autor:V.S
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.