Screenshot/Twitter

PAPA REAGIRAO NA VELIKI PEDOFILSKI SKANDAL U FRANCUSKOJ CRKVI: Zahvalan je za ‘hrabrost žrtava’ koje su prokazale zlostavljače!

Autor: L.B.

Papa Franjo u utorak je reagirao na veliki pedofilski skandal koji trese Crkvu u Francuskoj. Izrazio je “veliku tugu” te “zahvalnost” za hrabrost žrtava koje su prokazale svoje zlostavljače.

“Njegove misli na prvom su mjestu sa žrtvama, s velikom tugom za njihove rane i zahvalnosti za njihovu hrabrost što su ih prokazali. One su s Crkvom u Francuskoj kako bi, osvijestivši tu strašnu realnost (…), mogla krenuti putem iskupljenja”, rekao je glasnogovornik Vatikana, Matteo Bruni, novinarima.

Katolička crkva u Francuskoj predmet je istrage neovisnog povjerenstva u ovom skandalu. Naime, povjerenstvo je u utorak objavilo zaključke, procijenivši da su svećenici od 1950. zlostavljali 216.000 djece i adolescenata.

Francuska biskupska konferencija tražila oprost od žrtava

“Dodaju li se tome osobe koje su zlostavljali laici koji su radili u institucijama Crkve, ta brojka penje se na 330.000”, rekao je predsjednik povjerenstva Jean-Marc Sauve.

“Papa svojim molitvama povjerava Gospodu božji narod u Francuskoj, posebno žrtve, da im da snage i utješi ih i kako bi se, uz pravdu, moglo dogoditi čudo izlječenja”, zaključio je Papin glasnogovornik.

Francuska biskupska konferencija izrazila je u utorak “stid” i “užasnutost” zbog tog skandala i zatražila “oprost” od žrtava.

Neovisnu komisiju osnovala je Francuska biskupska konferencija

Nakon niza otkrivenih slučajeva seksualnog zlostavljanja, često djece, diljem svijeta u posljednjih 20 godina, ova otkrića u Francuskoj posljednja su koja su potresla Katoličku crkvu.




“Crkva ne samo da nije poduzela potrebne mjere kako bi spriječila zlostavljanje već je i zatvarala oči, propuštajući prijaviti zlostavljanje, a ponekad i svjesno stavljajući djecu u kontakt s predatorima”, rekao je Jean-March Sauve, predsjednik komisije koja je sastavila izvješće te dodao da je zlostavljanje bilo sistemsko.

Neovisnu komisiju osnovala je Francuska biskupska konferencija krajem 2018. kako bi rasvijetlila slučajeve zlostavljanja i vratila povjerenje javnosti u Katoličku crkvu, koja u Francuskoj gubi vjernike.

‘Vi ste sramota čovječanstva’

Sauve je iznio da problem još uvijek postoji te dodao kako je Katolička crkva do 2000-ih pokazivala potpunu indiferentnost prema žrtvama te da je istinski počela mijenjati svoj stav 2015.-2016.




“Sama komisija je identificirala 2700 žrtava, ali opsežna studija istraživačkih skupina procjenjuje da je bilo oko 216.000 žrtava”, rekao je.

“Vi ste sramota čovječanstva”, rekao je Francois Devaux, koji je osnovao udrugu žrtava La Parole Liberee, predstavnicima Crkve na javnom predstavljanju izvješća prije nego što je Sauve uzeo riječ.

“U ovom paklu bilo je odvratnih masovnih zločina, ali, još gore, bilo je izdaje povjerenja, izdaje morala, izdaje djece”, kazao je Devaux, optužujući Crkvu za kukavičluk.

Komisiju su činila 22 člana, a među njima su bili pravnici, liječnici, povjesničari, sociolozi i teolozi. Početkom ovoga tjedna Sauve je kazao da je komisija istragom otkrila 2900 i 3200 pedofila svećenika i drugih pripadnika klera od 1950. u Francuskoj.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.