fbpx
Foto: Guliver Image / Guglielmo Mangiapane/ REUTERS

Papa progovorio o homoseksualnosti! ‘Biti homoseksualac je grijeh ali ne i zločin, primite ih u Crkvu’

Autor: Vjera

Papa Franjo kritizirao je zakone koji kriminaliziraju homoseksualnost kao “nepravedne”, rekavši da Bog voli svu svoju djecu baš onakvu kakva jesu i pozvao katoličke biskupe koji podržavaju zakone da LGBTQ osobe prime u Crkvu.

“Biti homoseksualac nije zločin”, rekao je Franjo tijekom intervjua u utorak za Associated Press.

Franjo je priznao da katolički biskupi u nekim dijelovima svijeta podupiru zakone koji kriminaliziraju homoseksualnost ili diskriminiraju LGBTQ zajednicu, a sam je to pitanje nazvao “grijehom”. No pripisao je takve stavove kulturnom podrijetlu i rekao da biskupi posebno trebaju proći kroz proces promjene kako bi priznali dostojanstvo svima.


“Ti biskupi moraju imati proces obraćenja”, rekao je, dodavši da bi trebali primijeniti “nježnost, molim vas, kakvu Bog ima prema svakome od nas”.

Nekih 67 zemalja ili jurisdikcija diljem svijeta kriminalizira dobrovoljne istospolne seksualne odnose, od kojih 11 može ili izriče smrtnu kaznu, prema The Human Dignity Trust, koji radi na ukidanju takvih zakona. Stručnjaci kažu da čak i tamo gdje se zakoni ne provode, oni doprinose uznemiravanju, stigmatizaciji i nasilju nad LGBTQ osobama.

Proglašavajući takve zakone “nepravednima”, Franjo je rekao da Katolička crkva može i treba raditi na tome da im stane na kraj. “To mora učiniti. To mora učiniti”, rekao je.

Franjo je citirao Katekizam Katoličke crkve rekavši da homoseksualne osobe moraju biti dobrodošle i poštovane te da ne smiju biti marginalizirane ili diskriminirane.

“Svi smo mi djeca Božja, a Bog nas voli takve kakvi jesmo i zbog snage da se svatko od nas bori za svoje dostojanstvo”, rekao je Franjo govoreći za AP u vatikanskom hotelu u kojem živi.

Takvi zakoni uobičajeni su u Africi i na Bliskom istoku i potječu iz britanskih kolonijalnih vremena ili su inspirirani islamskim zakonom. Neki katolički biskupi snažno su ih podržali kao dosljedne vatikanskom učenju koje homoseksualnu aktivnost smatra “intrinzično poremećenom”, dok su drugi pozvali na njihovo odbacivanje kao povredu osnovnog ljudskog dostojanstva.
Očekivalo se da će 2019. Franjo izdati izjavu kojom se usprotivio kriminalizaciji homoseksualnosti tijekom sastanka sa skupinama za ljudska prava koje su provele istraživanje učinaka takvih zakona i takozvanih “terapija pretvorbe”.

Na kraju, Papa se nije susreo sa tim skupinama, već su se sastale s vatikanskim predstavnikom, koji je ponovno potvrdio “dostojanstvo svake ljudske osobe i Crkvu protiv svakog oblika nasilja”.

Franjo je u utorak rekao da treba napraviti razliku između zločina i grijeha s obzirom na homoseksualnost.
“Biti homoseksualac nije zločin”, rekao je. “To nije zločin. Ali to je grijeh. Dobro, ali prvo napravimo razliku između grijeha i zločina.”

“Također je grijeh kad nam nedostaje dobročinstva jedni prema drugima”, dodao je.

Katoličko učenje drži da dok se homoseksualne osobe moraju tretirati s poštovanjem, homoseksualni činovi su “intrinzično poremećeni”. Franjo nije promijenio to učenje, ali je dopiranje do LGBTQ zajednice učinio obilježjem svog papinstva.

Počevši od njegove poznate izjave iz 2013., “Tko sam ja da sudim?” kada su ga pitali o navodno homoseksualnom svećeniku, Franjo je opetovano i javno služio gay i trans zajednici. Kao nadbiskup Buenos Airesa, zalagao se za davanje pravne zaštite istospolnim parovima kao alternativu podržavanju homoseksualnih brakova, što katolička doktrina zabranjuje.

Unatoč takvom napadu, Franju je kritizirala katolička LGBTQ zajednica zbog dekreta vatikanskog doktrinarnog ureda iz 2021. da crkva ne može blagosloviti istospolne zajednice “jer Bog ne može blagosloviti grijeh”.

Vatikan je 2008. godine odbio potpisati deklaraciju UN-a koja je pozivala na dekriminalizaciju homoseksualnosti, žaleći se da je tekst izašao izvan izvornog opsega i uključio jezik o “seksualnoj orijentaciji” i “rodnom identitetu” koji je smatrao problematičnim. U tadašnjoj izjavi, Vatikan je pozvao zemlje da izbjegnu “nepravednu diskriminaciju” homoseksualaca i ukinu kazne protiv njih.

U isto vrijeme skandal među klerom:

‘Proroci Sotone s otrovnim doktirnama’: Španjolski svećenik brutalno odgovorio isusovcu koji zagovara brak homoseksualaca, a radi u Vatikanu

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.