fbpx
foto: wikimedia

Papa poslao važnu poruku: ‘Dijalogom zaliječimo podijeljeni svijet’

Autor: Dnevno

Papa Franjo je u subotu u božićnoj poruci osudio sve veću polarizaciju u osobnim i međunarodnim odnosima. Poručio je da se sukobi, od problema unutar obitelji do prijetnji ratom, mogu riješiti samo dijalogom. U poruci Urbi et Orbi pozvao je ljude i svjetske čelnike da međusobno razgovaraju, umjesto da se zakopaju u rovove, upozorivši da se otuđenost tijekom pandemije covida-19 dodatno pogoršala.

Govor je započeo riječima: “Riječ Božja, koja je stvorila svijet i koja daje smisao povijesti i čovječanstvu na njegovu putu, postala je tijelom i nastanila se među nama. Došla je poput šapata, poput blagog i tihog lahora, da ispuni čuđenjem srce svakog muškarca i žene koji se otvore tom otajstvu. Svojim dolaskom u svijet, u Osobi utjelovljene Riječi, Bog nam je pokazao put susreta i dijaloga (…) Sestre i braćo, kakav bi bio naš svijet bez strpljivog dijaloga mnogih velikodušnih osoba koje drže obitelji i zajednice na okupu?”.

“Naši su kapaciteti za društvene odnose pod velikim pritiskom: sve više jača sklonost da se povlačimo u sebe, da sve činimo sami, da se prestajemo truditi upoznavati druge i zajedno nešto raditi”,, rekao  je Papa, dodavši da je vidljiv rizik od izbjegavanja dijaloga i rizik da se zbog ove složene krize radije pribjegne prečacima, umjesto da se krene dužim putem dijaloga.


“I dalje svjedočimo velikom broju sukoba, kriza i neslaganja. Toliko smo na njih navikli da se goleme tragedije sada događaju u tišini: riskiramo da ne čujemo jauk boli i jada od velikog broja naše braće i sestara”, rekao je Papa, zazvavši Boga da obiteljima podari spokoj i jedinstvo.

“Zamolimo ga da nam podari snagu da budemo otvoreni prema dijalogu. Na ovaj svečani dan, zamolimo ga da u našim srcima razbukta čežnju za pomirbom i bratstvom”, rekao je Franjo, a nije propustio spomenuti i Ukrajinu i zatražio od Boga da spriječi nove nasilne incidente u dugom, tinjajućem sukobu u toj zemlji.

Još jednom je pozvao ljude da ne budu ravnodušni prema sudbini političkih zatvorenika, žena žrtava obiteljskog nasilja, raseljenih i izbjeglih. Čelnicima u svijetu je poručio da zaštite prirodu i okoliš za buduće generacije.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.