foto: pixabay/ilustracija

Papa otkriva svijetu pet koraka pripreme za dolazak Isusa

Autor: Z. K.

Papa Franjo pozvao je 3. prosinca, Prve nedjelje došašća, da tijekom tjedana koji prethode Božiću “pomno pripremimo kuću srca, kako bi bila uredna i gostoljubiva” za primanje Isusa.

‘Bdijete jer dolazi’

Od početka svog razmišljanja istaknuo je temu budnosti, vrline koju, prema Papinim riječima, „ne treba shvatiti kao strah od neposredne kazne, već kao stav pun čežnje i čekanja“. Evanđelje dana tri puta nam predstavlja Isusov poticaj: “Bdijte.”

foto: picryl/ ‘Čuvajte  srce pripremljenim za dolazak Gospodinov’

Sveti je Otac upotrijebio primjer kako bi ilustrirao budnost, govoreći o gospodaru koji će se vratiti i njegovim slugama koji ga očekuju s ljubavlju i suradnjom. Budnost slugu, prema Franji, “ne temelji se na strahu, nego na čežnji, na očekivanju da se ide u susret gospodaru koji dolazi”.

NEMA VIŠE VREMENA Dječak koji je susreo Isusa otkrio kako će izgledati kraj svijeta!

Isus može doći bilo kad

Ova priprema uključuje stvaranje “ugodnog i urednog doma” za povratak voljene osobe.

Papa je istaknuo važnost pripreme za doček Isusa ne samo na Božić, nego u svako doba, bilo „na kraju vremena, kad se vrati u slavi; bilo svaki dan, kad nam dolazi u susret u euharistiji, u svojoj riječi, u našoj braći i sestrama, osobito onima najpotrebnijima.
Papa Franjo je u posebnom pozivu za došašće pozvao na brižljivu pripremu “kuće srca”, čuvajući srce pripremljenim za dolazak Gospodinov.

Usporedio je stav budnosti sa stavom stražara koji ostaje budan čekajući da dođe svjetlo.

“Gospodin je naše svjetlo i dobro je pripremiti srce da ga dočekamo molitvom i da ga dočekamo ljubavlju, dvije pripreme koje ga, da tako kažem, čine ugodnim”, dodao je.
‘Isus dolazi na zemlju, zato se događa ovo!’ Egzorcist iznio detalje razgovora s Luciferom za vrijeme egzorcizma

Papa je ispričao i priču o svetom Martinu iz Toursa, koji je, nakon što je dao polovicu svog ogrtača siromahu, sanjao Isusa koji nosi taj dio ogrtača. Predložio je ovaj čin kao lijep program za došašće: „pronaći Isusa koji dolazi u svakom bratu i sestri koji nas trebaju i podijeliti s njima ono što možemo: slušanje, vrijeme, konkretnu pomoć“.

Pet koraka Pape Franje za pripremu srca na dolazak Isusa

Na kraju je Sveti Otac pozvao vjernike da se zapitaju kako mogu pripremiti srce koje će dočekati Gospodina.

„Možemo to učiniti približavajući  se:

1. njegovu Oprostu, (ispovijed) >>>>više na vjera.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.