fbpx

Papa: Kristovo kraljevstvo oslobađa, tamo nema prislile

Autor: Vjera

Pitajući se odakle dolazi Isusova sloboda, Papa je objasnio da dolazi iz istine. Njegova je istina ta koja nas oslobađa

U podnevnom nagovoru na svetkovinu Krista Kralja, Papa je potaknuo vjernike da svakoga dana traže istinu Krista koji srce svojih učenika čini slobodnim i uzvišenim, odnoseći se prema njima kao prema prijateljima, a ne podanicima. Kad smo s Njim ne postajemo pokvareni, lažni; bez maske smo, ne vodimo dvostruki život.

U podnevnom je nagovoru papa Franjo potaknuo vjernike da svakoga dana traže Isusovu istinu. Komentirajući odlomak Ivanova evanđelja iz današnje liturgije, svetkovine Krista Kralja, Papa je napomenuo da Isus ne dolazi kako bi vladao, nego da bi služio. Ne dolazi znakovima snage, nego snagom znakova. Nema na sebi dragocjena obilježja, nego je gol na križu. I upravo je u natpisu postavljenom na križ Isus nazvan ‘kraljem’. Njegovo je kraljevstvo doista izvan ljudskih mjerila! Mogli bismo reći da nije kralj poput drugih, nego je Kralj za druge – rekao je Papa.

Istaknuvši potom kako Krist kaže da je kralj u trenutku kada je mnoštvo protiv njega, dok kada ga je mnoštvo pratilo i klicalo mu, on se udaljio, Papa je kazao da se tako pokazuje da je neovisno slobodan od želje za ugledom i zemaljskom slavom. Znamo li ga oponašati u tomu? – upitao je Sveti Otac. Znamo li vladati svojom sklonošću da nas stalno drugi traže i hvale nas, činimo li sve kako bi nas drugi cijenili? U onomu što radimo, posebno u našem kršćanskom zauzimanju, jesu li važni aplauzi ili služenje?

Isus, ne samo da izbjegava svaku potragu za zemaljskom veličinom, nego srce onih koji ga slijede čini slobodnim i uzvišenim. Tako nas oslobađa od podložnosti zlu jer njegovo kraljevstvo oslobađa, nema nikakve prisile. On se prema svakom učeniku odnosi kao prema prijatelju, a ne kao podaniku. Krist, iako je iznad svih suverena, ne povlači između sebe i drugih crtu odvajanja; naprotiv, želi imati braću s kojom će podijeliti svoju radost. Nasljedujući ga ne gubi se dostojanstvo, nego ga se stječe. Krist oko sebe ne želi servilnost, nego slobodne ljude – istaknuo je Papa.

Pitajući se odakle dolazi Isusova sloboda, Papa je objasnio da dolazi iz istine. Njegova je istina ta koja nas oslobađa. Ali Isusova istina nije nešto apstraktno; to je stvarnost, On sâm stvara istinu u nama, oslobađa nas privida i laži koje imamo u sebi. Kad smo s Isusom postajemo istiniti. Kršćanski život nije predstava u kojoj se može staviti maska koja najviše odgovara – napomenuo je Papa te objasnio – Kada Isus kraljuje u srcu, oslobađa ga od licemjerja, lukavština, dvoličnosti. Najbolji dokaz da je Krist naš kralj jest odvajanje od onoga što onečišćuje život čineći ga dvosmislenim, mutnim, tužnim. Naravno, uvijek se moramo nositi s ograničenjima i nedostatcima; svi smo grješnici. Ali, kada se živi pod Isusovim gospodstvom, ne postaje se pokvaren, lažan, sklon prikrivanju istine. Ne vodi se dvostruki život. vaticannews.va

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.