Pixabay

Papa Franjo upozorio da je svijet na rubu nuklearnog rata

Autor: Z. K.

Papa Franjo izjavio je, ovog utorka, 19., da je svijet ponovno na rubu nuklearnog rata, baš kao što je bio tijekom vrhunca kubanske raketne krize 1962. godine.

Franjo je dao alarmantnu izjavu u poruci kardinalu Peteru Turksonu, kancelaru Papinske akademije društvenih znanosti, koji je organizirao konferenciju “Pacem in Terris” 19. i 20. rujna.


Za Papu postoji velika sličnost između današnjeg svijeta i onog iz 1963. godine, godine u kojoj je papa sveti Ivan XXIII. objavio encikliku “Pacem in Terris” – upravo o “miru na zemlji”, kako joj i naziv kaže.

Izjavljujući da je “naš svijet i dalje u rukama trećeg svjetskog rata, koji se vodi malo po malo i, u tragičnom slučaju sukoba u Ukrajini, ne bez prijetnje nuklearnim oružjem”, Franjo je istaknuo da je “sadašnji trenutak uznemirujuće sličan do razdoblja neposredno prije  kada je u listopadu 1962. Kubanska raketna kriza dovela svijet na rub široko rasprostranjenog nuklearnog uništenja. Nažalost, u godinama nakon ove apokaliptične prijetnje, ne samo da su se povećali broj i snaga nuklearnog oružja, već i druge tehnologije ratovanja, pa je čak i dugogodišnji konsenzus o zabrani kemijskog i biološkog oružja u rasulu.”

Ukrajina odbila nastojanja Vatikana da posreduje u ratu

Hitna potreba razoružavanja

Papa je nastavio:

“Užasna razorna snaga suvremenog oružja još je očitija od odnosa između država, kao između pojedinaca, koji se ne moraju regulirati oružanom silom, već prema načelima ispravnog razuma.”

Što se tiče važnosti konferencije “Pacem in Terris”, nadao se da “razmišljanja, uz analizu trenutnih vojnih i tehnoloških prijetnji miru, uključuju disciplinirano etičko promišljanje o ozbiljnim rizicima povezanim s kontinuiranim posjedovanjem nuklearnog oružja, o hitnoj potrebi za ponovnim napretkom u razoružanju i razvoju inicijativa za izgradnju mira.”
Spominjući „sve hitnije etičke probleme koje pokreće uporaba, u suvremenom ratovanju, takozvanog ‘konvencionalnog oružja’, koje bi se trebalo koristiti samo u obrambene svrhe, a ne usmjereno na civilne ciljeve”, Franjo je dao sljedeće zavjete:

“Neka dublje razmišljanje o ovom pitanju dovede do konsenzusa da se takvo oružje, sa svojom golemom razornom moći, ne koristi na način koji uzrokuje nepotrebnu štetu ili nepotrebnu patnju.”

Papa je više puta pokušao reći svijetu da smo u ratu

Podsjetimo, papa Franjo proročki na pitanje novinara još davne 2014. da se tada osvrne na progone kršćana na Bliskom Istoku i u Iraku Papa je rekao: ‘To su plodovi rata, nalazimo se u ratu, to je Treći svjetski rat, on je počeo, iako postupno, korak po korak.’

Pred samu izbjegličku krizu koja je također neviđeno poharala Europu i uzdrmala njene temelje, Papa gotovo simbolički odlazi u Sarajevo gdje s vapajem izvikuje: ‘Nikad više rata!’ ‘Mi se nalazimo unutar Trećeg svjetskog rata, koji se vodi u dijelovima te se, u kontekstu globalne komunikacije, doživljava prava ratna klima’, rekao je papa Franjo u Sarajevu, pojasnivši kako ‘postoje neki koji bi namjerno htjeli stvarati i izazivati takvu klimu, posebno oni koji nastoje izazvati sukobe među različitim kulturama i civilizacijama, te oni koji smišljaju ratove kako bi prodavali oružje.’

Spomenuo se i vladara koji lažno uzvikuju mir i sigurnost dok ubijaju žene i djecu za vlastite ciljeve.
Ovdje je Papa opet proročki pokušao dati do znanja da rat ne treba početi nego on traje, međutim opet ga nitko nije čuo.

I pršle godine tijekom opće audijencije na 83. obljetnicu izbijanja Drugog svjetskog rata, papa Franjo je rekao: ‘Danas živimo kroz ‘treći svjetski rat’ – rat koji se vodi usitnjeno.’

Proroštva trojice Papa koja se ostvaruju: Najavili konačni sukob i udar na Crkvu i svijet

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.