foto: wikimedia

Papa Franjo progovorio o sukobu Izraela i Palestine: Zatražio da se taoci odmah oslobode

Autor: Z. K.

Na općoj je audijenciji Papa molio za žrtve rata između Izraela i Palestine te zatražio da se taoci odmah oslobode: „Pravo je onih koji su napadnuti braniti se, ali jako sam zabrinut zbog potpune opsade u kojoj žive Palestinci u Gazi, gdje također ima mnogo nedužnih žrtava“.

Ekstremizam ne pomaže u postizanju rješenja sukoba, nego raspiruje mržnju, nasilje i osvetu te uzrokuje patnju dvaju naroda.


Poziv je pape Franje na mir, koji je uputio nakon kateheze na općoj audijenciji u srijedu, 11. listopada, za regiju koja proživljava ponovno okrutno izbijanje rata. Papa nastavlja pratiti – kako je rekao – sa žalošću i strepnjom ono što se događa u Izraelu i Palestini, te pred tolikim brojem ubijenih i ozlijeđenih osoba moli za obitelji koje su doživjele da se dan slavlja pretvori u dan žalosti. Pritom je zatražio da se taoci odmah oslobode.

Papa Franjo upozorio da je svijet na rubu nuklearnog rata

Terorizam i ekstremizam ne pomažu

Sveti je Otac zabrinut i za one koji žive u Pojasu Gaze. Pravo je onih koji su napadnuti braniti se, ali jako sam zabrinut zbog potpune opsade u kojoj žive Palestinci u Gazi, gdje je također bilo mnogo nedužnih žrtava. Terorizam i ekstremizam ne pomažu u postizanju rješenja sukoba između Izraelaca i Palestinaca, nego raspiruju mržnju, nasilje i osvetu te samo uzrokuju patnju i jednima i drugima.

Najmanje četrdesetero djece ubijeno u kibucu

Dok se papa Franjo u svojoj katehezi na Trgu svetoga Petra spominje stanovništva koje živi u ratu – govoreći o svetoj Jozefini Bakhiti spomenuo je i stanje u Sudanu, te ni danas nije zaboravio izmučenu Ukrajinu – iz Izraela i Palestine i dalje stižu vijesti o smrti i razaranju. Izrael javlja da je pronašao najmanje 40 ubijene djece među otprilike 200 osoba masakriranih u kibucu Kfar Aza. Ukupno je u napadu Hamasa ubijeno najmanje 1200 ljudi. Stoga je, pripremajući totalnu ofenzivu na Gazu, ta zemlja rasporedila na granici 300.000 vojnika, danas se očekuje i susret između Netanyahua i Gantza kako bi se formirala vlada nacionalnoga jedinstva. Velika je šteta počinjena u sjedištu Organizacije ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice u Gazi.

PROROŠTVO O IZRAELU Talijanska mističarka zapisala ove riječi
Trideset ljudi poginulo tijekom noći u napadima na Gazu

Tijekom noći pogođeno je 450 ciljeva Hamasa i drugih palestinskih frakcija. Samo u Beit Hanounu – rekao je vojni glasnogovornik – na sjeveru Pojasa, pogođeno je 80 ciljeva, uključujući dvije banke koje koristi Hamas, jedan tunel i dva operativna centra. Najmanje je 30 osoba poginulo tijekom noći u izraelskim napadima na Gazu – izvijestio je Hamas, a prenijeli mediji. Ukupno, broj se poginulih u Gazi u izraelskim napadima popeo na 950 s oko 5000 ranjenih, objavilo je ministarstvo zdravstva Hamasa u Pojasu Gaze.

Ratzingerovo proročanstvo o oživljavanju vjere: Na svijet dolazi nešto nevjerojatno

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.