Foto: Guliver Image

Papa Franjo otišao na ispovijed pa ostao potpuno zatečen: ‘Ne znam što se dogodilo’

Autor: Z.K.

Na samom početku svog pontifikata, argentinski papa Franjo iznenadio je time što je osobno sudjelovao u ispovijedi koju organizira tijekom korizme, podsjeća Vjera.hr.  Vjerojatno zato što je upravo taj sakrament ishodište njegova poziva. Na blagdan svetog Mateja, 1953. godine, mladi Jorge Bergoglio doživio je, u dobi od 17 godina, na vrlo poseban način, Božju prisutnost punu ljubavi u svom životu.

Nakon ispovijedi osjetio je da mu je otvoreno srce i silazak Božjeg milosrđa koje ga je pogledom nježne ljubavi pozvalo na redovnički život poput svetog Ignacija Lojolskog.  I zapravo, papa Franjo često je govorio o ovoj prekretnici u svom životu, koja se dogodila 21. rujna 1953., na blagdan evanđelista koji je u Argentini bio i Dan studenata.

“Spremao sam se otići na piknik s prijateljima. Prošao sam ispred crkve San José de Flores i ušao u nju i tamo sam osjetio poticaj da se ispovjedim. Ne znam što se dogodilo, ni koliko je trajala ova ispovijed. Ali ustao sam, vratio sam se kući i shvatio da me Bog zove”, rekao je u knjizi ‘Od siromaha do Pape, od Pape do svijeta’.

Nastavio ga viđati

Mladi Jorge Mario Bergoglio nije poznavao ovog svećenika, koji je, začudo, bio bivši kazališni glumac. Dolazeći iz pokrajine Corrientes, boravio je u argentinskoj prijestolnici zbog liječenja leukemije. Njegova služba kao ispovjednika u crkvi San José, smještenoj na golemoj aveniji Rivadavia koja se proteže preko 35 kilometara i koja presijeca cijelo gradsko područje Buenos Airesa, bila je stoga čisto povremena i slučajna.

Ovo je molitva po kojoj su ozdravile tisuće!

“Deset mjeseci nakon što smo se upoznali, umro je. On me je vodio, on mi je pomogao. Zapravo sam ga nastavio viđati”, sjeća se papa Franjo. “Nakon njegovog sprovoda otišao sam kući i plakao sam i plakao. Osjećao sam se u stanju tjeskobe, u osjećaju napuštenosti. Uvijek ću pamtiti ove suze. Onda je sve išlo polako. Ali poziv je rođen na 21. rujna 1953. ”, povjerava se papa Franjo u ovoj knjizi s razoružavajućom iskrenošću.
Od početka svoga pontifikata voli evocirati ovaj trenutak, običan i izvanredan, kako bi pozvao sve svećenike i posvećene osobe da se također prisjete trenutka “prvog poziva” koji je dao smisao i sadržaj njihovu pozivu. Svećenički ili redovnički život ne može odgovoriti na “plan karijere” ili ambiciju koju planiraju drugi, on odgovara najprije na osobni susret s Gospodinom, govorio je Papa.
Autor:Z.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.