fbpx

OSJETIO JE TO MNOGO PUTA NA SVOJOJ KOŽI! Kako lažan naslov u medijima pretvori Papu u neprijatelja katolika

Autor: Vjera

Pročitajte što je Papa doista rekao o ateistima, licimjernim katolicima i sablazni

Danas većina ljudi pročita samo naslov, eventualno nadnaslov i podnaslov. Znamo to jer radimo u medijima i često nailazimo na komentare po kojima se da zaključiti da je cijenjeni čitatelj samo škicnuo naslov.

Što se dogodi kad je taj naslov netočan, onakav kakav su svi mediji (zaista, 99 posto njih) napisali za navodnu papinu izjavu “Papa Franjo proziva: “Bolje biti ateist nego licemjerni katolik”. Dogodi se iskrivljena percepcija osobe, događaja… Dogode se napadi, prozivke, i na kraju krajeva klevete. Baš kako se dogodilo i s ovim prenošenjem navodne papine izjave.

Capture


Kako je ona glasila u cijelosti? “Koliko smo puta čuli ljude kako govore ‘Ako je ova osoba katolik, radije bih bio ateist’, “.

Dakle rečenica koja stoji u naslovima medija kao da ju je izgovorio sam Papa, dio je rečenice u kojoj Papa govori ono što često čujemo da drugi govore o nama katolicima, licimjernim katolicima.

Dakle, naslov nije imao veze sa sadržajem članka, kod većine hrvatskih medija. Večernji je na primjer tu izjavu apsolutno izvrnuo i u članku. “Bolje je biti ateist nego licemjeran katolik”, stavili su da je kazao papa Franjo i kao izvor napisali “Reuters”. Čitajući vijest na Reutersu shvaćamo da je došlo kod Večernjeg lista do lošeg prijevoda s engleskog. Taj medij (Reuters) na početku ističe kako zaključuju da je papa Franjo “uputio kritiku nekim članovima Crkve objašnjavajući kako je bolje biti ateist nego licimjerni katolik”. Na dnu članka vidljivo je da je Papina izjava ova: “Koliko smo puta čuli ljude kako govore ‘Ako je ova osoba katolik, radije bih bio ateist’, “.

večernji list

Dakle, netko od medija bubnuo je naslov, a ostali su prepisali. Tako to ide. I dobili smo Papu koji više voli ateiste nego vjernike. Eto, to se zove moć medija, ali i pokazuje koju i kakvu odgovornost imaju na sebi.

S portala Radio Vatikan prenosimo vam članak koji u cijelosti objašnjava što je Papa u propovijedi govorio: 
S dvostrukim životom ne smije se sablažnjavati „malene“, jer sablazan uništava – istaknuo je Papa u propovijedi na misi u kapeli Doma Sveta Marta održanoj u četvrtak ujutro, pozivajući da se ne odgađa obraćenje.

Radije „odrezati ruku, iskopati oko, nego sablazniti malene, to jest pravedne, one koji se uzdaju u Boga, koji u Boga vjeruju – kazao je Papa komentirajući misno evanđelje. Što je sablazan? Sablazan je kad se jedno govori a drugo živi: sablazan je dvostruki život. Primjerice, kad netko kaže da je veliki katolik, da uvijek ide na misu, da je član mnogih dobrotvornih udruga, a ne živi kršćanski, ne ponaša se pravedno prema radnicima, izrabljuje druge, bavi se mutnim poslovima, pranjem novca… to je dvostruki život. Takvi su mnogi katolici, oni pak sablažnjavaju. Koliko se puta čuje govoriti da je bolje biti bezbožac nego živjeti kao neki katolici. Sablazan dakle ubija. To se događa svaki dan; o skandalima govore sve novine i televizija. Sa skandalima se ubija druge – ustvrdio je Papa.

U evanđelju Isus govori o ljudima koji sablažnjavaju; premda ne izgovara riječ sablazan, ali je razvidno da misli na sablazan – kazao je Papa te nastavio: Doći ćeš u nebo i pokucati na vrata govoreći: Evo me, Gospodine. Zar me se ne sjećaš? Išao sam u crkvu, oko crkve sam se uvijek vrtio, bio sam član udrugâ, mnogo sam se trudio … Zar se ne sjećaš milostinje koju sam davao? Gospodin će odgovoriti: Sjećam se tvojih prinosa, svi su bili prljavi, ukradeni siromasima. Ne poznajem te. Isus će tako odgovoriti onima koji sablažnjavaju dvostrukim životom – ustvrdio je Papa.
Dvostruki život dolazi od udovoljavanja požudama srca, od teških grijeha koji su rane istočnoga grijeha. Upravo prvo čitanje govori da ne treba udovoljavati strastima srca, da se ne treba uzdati u bogatstvo, da ne treba govoriti: „sam sebi sam dostatan“ – primijetio je Papa te potaknuo da se ne odgađa obraćenje.

Bilo bi dobro da danas istražimo ima li nešto u nama od dvostrukoga života, od želje da izgledamo pravedni, dobri vjernici, katolici, a drugačije radimo; da vidimo živimo li dvostrukim životom, ili se previše nadamo: Gospodin će oprostiti, a ja nastavljam ovakav život. Ako pak nešto otkrijemo da kažemo: to nije dobro, odmah ću se obratiti. Zaključujući propovijed Papa je rekao da je Bog strog s onima koji sablažnjavaju druge, jer sablazan uništava.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.