Papa Franjo najoštrije osudio terorističke napade u svijetu

Autor: IKA

Duboko ožalošćen najnovijim terorističkim pothvatima u Somaliji, Afganistanu i jučer u New Yorku papa Franjo je oštro osudio te nasilničke pothvate, molio za preminule, ranjene i njihove obitelji te tražio od Gospodina da obrati srca terorista i oslobodi svijet od mržnje, ubilačke ludosti koja zloupotrebljava Božje ime sijući smrt

Sveti Otac ožalošćen vijestima iz Somalije, Afganistana i New Yorka. Oštro je osudio nasilničke pothvate. U nagovoru se osvrnuo na svetkovinu Svih svetih i blaženstva koja su put do sreće. Duboko ožalošćen najnovijim terorističkim pothvatima u Somaliji, Afganistanu i jučer u New Yorku papa Franjo je oštro osudio te nasilničke pothvate, molio za preminule, ranjene i njihove obitelji te tražio od Gospodina da obrati srca terorista i oslobodi svijet od mržnje, ubilačke ludosti koja zloupotrebljava Božje ime sijući smrt. Kako je u mnogim krajevima svetkovina Svih svetih praznik u Vječni grad je stigao veliki broj hodočasnika i turista, koji su se u podne okupili na Trgu sv. Petra, kako bi čuli nagovor Svetoga Oca.

 

Svetkovina Svih svetih je naša fešta, ne zbog toga što smo dobri, već zbog toga što je Božja svetost dotaknula naš život – rekao je Papa Franjo na početku svog nagovora, primjetivši kako sveci nisu savršeni uzorci, već osobe prožete Božjim Duhom. Oni sliče vitrajima na crkvama kroz koje ulazi raznobojno svjetlo. Sveci su prihvatili Božje svjetlo u svoja srca i prenose ga svatko prema vlastitoj boji. Svi su oni prozirni, jer su se trudili da očiste mrlje i tamne strane grijeha kako bi moglo proći kroz njih Božje svjetlo – rekao je Papa te istaknuo kako je to i cilj našeg života.

Osvrćući se na današnji odlomak Evanđelja, u kojem Matej govori o blaženstvima, Papa Franjo je primjetio kako je to put sreće. Tko je uz Isusa je blažen i sretan. Sreća se ne sastoji u posjedovanju, niti u karijeri, već u tome da smo blizu Bogu i da živimo za ljubav. Blaženstva su – prema mišljenju Svetog Oca – sastojci za sretan život. Blaženi su ponizni koji prave mjesto Bogu, koji znaju i plakati s drugima i zbog svojih pogrešaka, blagi koji se bore za pravdu, milosrdni prema svima, čuvajući čisto srce i radeći uvijek na uspostavi mira. Oni žive radosno, ne mrze nikoga, pa i onda kada trpe, odgovaraju na zlo dobrim.
Blaženstva ne traže neke veličanstvene geste ni nadčovječne pothvate, već život svakodnevnih iskustava i napora – objasnio je Papa Franjo te primijetio kako sveci udišu zaraženi zrak zla svijeta, ali na svom putu ne gube nikada s vida opraštanje što ga je zacrtao Isus svojim blaženstvima. To je zapravo neka vrst karte kršćanskog života. Danas je dakle svetkovina onih koji su postigli taj cilj – dodao je Papa i primjetio kako to nisu samo sveci čija imena nalazimo u kalendarima, već sva braća i sestre, koje smo možda imali sreću susresti i upoznati.

To je zapravo obiteljska fešta mnoštva jednostavnih i nepoznatih ljudi koji pomažu Bogu da svijet ide naprijed. Takvih ima i danas – rekao je Papa Franjo i dodao još jedno blaženstvo, o kojem nema govora u Evanđelju, već u Otkrivenju: Blago onima koji umiru u Gospodinu. Primijetio je kako smo pozvani sutra popratiti molitvama preminule kako bi zauvijek uživali u Božjem zajedništvu. Najavio je kako će sutra po podne posjetiti američko vojno groblje stotinjak kilometara južnije od Rima i takozvane Fosse ardeatine na rimskoj periferiji, gdje su nacisti 1944. zatrpali gotovo 350 rimskih civila i vojnika. Pozvao je vjernike da mu se pridruže u molitvi za pokoj duša žrtava rata i nasilja.
Autor:IKA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.