Foto: YouTube

Padre Pio tvrdio da mu je Sotona došao na ispovijed: ‘Bio je visok, mršav, elegantan’

Autor: H.B.

Poznati stigmatik sveti Padre Pio znao je govoriti da je đavao aktivno stvorenje, zlo, izopačeno po svojoj prirodi, ali je još uvijek pali anđeo koji ima inteligenciju koja je superiornija od ljudske, iako je nastrana. Iako ga je svakodnevno, ponekad čak i fizički maltretirao, padre Pia posebno je potresao događaj kad mu je Sotona u obličju čovjeka navodno došao na ispovijed.

“Jednog jutra, dok sam ispovijedao ljude, rekao je otac Pio, visoki, mršavi čovjek, odjeven elegantno i pristojan, mi se predstavio. Kada je kleknuo, ovaj stranac je počeo ispovijedati svoje grijehe kojih je bilo svake vrste protiv Boga, protiv svojih susjeda, protiv moralnog zakona; sve su to bila zastranjenja.

Jedna me stvar pogodila. Poslije mog ukora svih tih grijeha, koristeći riječi Božje, Učenje crkve, i moralno učenje Svetih, kako bih potkrijepio svoje riječi, ovaj zagonetni pokornik preokrenuo je moje riječi, opravdavajući, velikom sposobnošću i rijetkom finoćom, sve vrste grijeha, oslobađajući ih sve zloće i pokušavajući, u isto vrijeme, učiniti da svi grijesi izgledaju kao normalni, prirodni, neštetni za ljude. A to se nije ticalo samo strašnih grijeha protiv Boga, Isusa, Gospe i Svetaca, prema kojima se odnosio sa nepoštovanjem, bez da ih čak i spomene, nego i grijehe koji su bili moralno prljavi i zli, da su tako postali neopisivo odvratni. Odgovori, koje je ovaj zagonetni pokornik ponekad davao na moje argumente, suptilne i prepune skrivene zloće, ostavili su strašan dojam na mene. Mislio sam: Tko je ovo? Iz kojeg svijeta dolazi, tko god da jest”, pitao se Padre Pio.

Borbe Oca Pija sa Sotonom

Potom je uslijedila njegova borba protiv zla. “I pokušavao sam ga promatrati pažljivo u lice kako bih, eventualno, pročitao nešto iz crta njegova lica, i u isto vrijeme sam slušao pažljivo svaku njegovu riječ kako mi niti jedna ne bi pobjegla i kako bih ih mogao razmotriti u svom njihovu značenju. U određenom trenutku, u svojoj unutrašnjosti, uz pomoć živog i prosvjetljujućeg svjetla, jasno sam spoznao tko je bio preda mnom. I odlučnim i zapovjednim glasom rekao sam mu: Reci: Živio Isus! Živjela Marija! Čim sam izgovorio ova najslađa i moćna imena, Sotona je odmah nestao u plamičku vatre, ostavljajući za sobom zagušljivi smrad”, tvrdio je Padre Pio.

U knjizi Alessandra da Ripabottonija, Otac Pio iz Pietrelcine, cirenac svih nas’, autor donosi pisma duhovnog oca padre Pia, oca Agostina koji piše o učestalim demonskim uznemiravanjima svetog Padre Pija.

Naime, govori se da je Padre Pio svoje prvo demonsko ukazanje imao sa samo pet godina a ona su se nastavila posebno u redovničkoj dobi gdje su ga demoni gotovo svako večer ne samo uznemiravali, nego i tukli o čemu navodno svjedoče i liječnici koji su ga pregledavali kao i njegova redovnička braća koji su gledali i slušali krš i lom koji je gotovo svakodnevno dopirao iz njegove sobice.
Navodna uznemiravanja demona i demonskih prikaza, piše autor nisu dugo trajala, najviše četvrt sata dok su božanske vizije koje je također Padre Pio učestalo imao trajale i do sat i pol. Za to vrijeme otac Pio je bio u ekstazama dok je ležao u postelji. “Prvi put smo ih zamijetili ja (otac Agostino) i otac Evangelista (predstojnik samostana), ulazeći prilikom jedne posjete u njegovu sobu. Otac Pio piljio je u jednu točku i gledao me ne trepnuvši i ne pomičući zjenicama. Gospodinu je upućivao riječi molitve, ljubavi itd…”

‘Iz gomile u Međugorju progovorio mu demon i rekao…’ Molila je krunicu svaki dan i njen muž se obratio na čudesan način
‘Živio Isus, Živjela Marija’

No, ekstaze su pratila Božja ukazanja, dok dalje autor piše o onim “demonskim”: “…najprije mu se zloduh ukaza u liku crne mačke. Drugi put u liku razodjevenih djevojaka koje su pohotljivo plesale. Treći mu se put, ne ukazavši se pljuvao u lice. Četvrti ga je put, također ne ukazavši se, mučio zaglušujućom bukom. Peti put mu se ukaza u liku krvnika koji ga je bičevao. Šesti put u obliku raspela. Sedmi put u obliku jednog mladića, prijatelja fratra iz samostana koji ga je nešto ranije bio posjetio. Osmi put u liku duhovnog oca, oca Agostina. Deveti put u liku Pia X. Kasnije u liku njegova anđela čuvara, pa sv. Franje, blažene Djevice Marije… I naposljetku u svom pravom strahotnom obličju s čitavom vojskom palenskih duša,” piše otac Agostino o prirodi ukazanja te dodaje da je Padre Pio jako trpio više od svih drugih onda kad mu se navodno ukazivao u liku Blažene Djevice Marije jer je želio da Gospodin za sva stvorenja odredi posebnu obvezu štovanja Gospodnje Majke. To ga je oskvrnjivanje Gospe, posebno rastuživalo.

No, otac Agostino dodaje da je Padre Pio vrlo lako raspoznavao ta navodna demonska ukazanja i to uz pomoć jedne rečenice koju demoni nisu mogli izgovoriti te je tako uvijek znao što je ispred njega. Piše otac Agostino da je “padre Pio vražja ukazanja prepoznavao po odgovoru na jedno jedino traženje: ‘Kaži: Živio Isus, Živjela Marija”. Nakon što bi ih prepoznao po nemogućnosti izgovora te dvije riječi, Padre Pio ih je uspješno svladao uz Božju pomoć.

Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.