foto: wikimedia

Ovo su ‘čudotvorna’ ulja svetaca za koje se vjeruje da iscjeljuju i danas

Autor: Z. K.

Tijekom svog javnog djelovanja, Isus je dao sve od sebe kako bi iskoristio materijalne stvari za postizanje iscjeljenja.

Na primjer, kada je slijepac od rođenja pristupio Isusu, on je “ pljunuo na zemlju i od pljuvačke napravio glinu i glinom namazao oči čovjeku” (Ivan 9,6). Nakon što se oprao u bazenu Silo’am , slijepi od rođenja je čudesno ozdravio i progledao.

Isus nije morao koristiti fizičke stvari (blato, pljuvačku, vodu) da bi izliječio slijepca, ali jest. A Isus i danas nastavlja činiti slična ozdravljenja po zagovoru svetaca i sakramentala Crkve. Jedan takav sakramental koji je donio mnoga čudesna ozdravljenja tijekom stoljeća bilo je ulje koje se skuplja na grobu sveca.


ČUDA O KOJIMA BRUJI SVIJET: Po misterioznoj tekućini svetog Charbela, dječak ozdravljen od raka na samrti!

Ovo ulje, koje se smatra čudotvornim i zbog povezanosti s određenim svecem, dijeli se vjernicima. Međutim, kao i kod iscjeljenja slijepog čovjeka, osoba obično mora imati djetinju vjeru koja se potpuno pouzdaje u Božju providnost kako bi se bilo kakvo čudo moglo dogoditi. Ulje nije zamišljeno kao neki “čudesni raspršivač”, već je materijalna stvar koju Bog može koristiti kao instrument da dopre do srca svoje djece. Svako izlječenje koje se dogodi je već u njegovom planu i za duhovnu je dobrobit te osobe. Postoji cijeli popis svetaca povezanih s uljem, a ovdje donosimo tri najpoznatija.

Ulje sv. Walburge

Brojni su sveci koji imaju ulje koje curi iz njihovih grobova. Jedna od najpoznatijih je sveta Walburga.

Grob svete Walburge

Prema opatiji u kojoj ona sada počiva , “Tisuću godina, misteriozna vlaga skupljala se svake godine na relikvijama sv. Walburge. Ova je voda postala poznata kao ‘Walburgino ulje’ i smatrana je znakom njezina kontinuiranog zagovora. Ulje se oduvijek skupljalo i davalo hodočasnicima. O ozdravljenjima koja se pripisuju zagovoru svete Walburge i dalje se izvještava sve do danas.”

Ulje Svetog Nikole, mistični grob

Još jedan poznati primjer je Sveti Nikola, čije se relikvije nalaze u Bariju u Italiji. Iz njegova groba kaplje ulje koje se skuplja svake godine 9. svibnja i dijeli vjernicima. Ponekad se naziva “mana”, a već “stotinama godina mana se skuplja, miješa sa svetom vodom i puni u male staklene bočice ukrašene ikonama sveca.”
Iako su njegove kosti davno vraćene u Myru, u južnoj Turskoj, hodočasnici još uvijek hrle u Bari kako bi štovali svetog Nikolu i skupljali ulje, poznato kao mana svetog Nikole.

Vjeruje se da ulje ima ljekovitu moć, ali bilo je trenutaka u povijesti kada je zloupotrijebljeno – u opake svrhe.

U godinama nakon smrti svetog Nikole iz Mire 346. godine, pričalo se da njegova grobnica u Miri ispušta sladak miris i isplakuje tekućinu koja bi izliječila one koji bi je dotakli.  Osvajanje Turske od strane Turaka Seldžuka 1071. nadahnulo je poklonike da prenesu njegove kosti na kršćanski teritorij. Godine 1087. skupina mornara ukrala je relikvije i donijela ih u Bari. Kasnije su relikvije ponovno pokopane u bazilici izgrađenoj u čast sveca. Prema ‘Atlasu Obscura’, nova mramorna grobnica također je počela izlučivati ​​tekućinu slatkog mirisa. Postala je poznata kao mana svetog Nikole.
Općenito se vjerovalo da je ova mana – opisana u prvim izvješćima kao ulje, ali je nedavno otkriveno da je voda – lijek za sve. Već stotinama godina mana se skuplja, miješa sa svetom vodom i puni u male staklene bočice ukrašene ikonama sveca za hodočasnike.

Kosti i proizvodnja mane ostali su nepomućeno čudo sve do 1953., kada su restauratorski radovi u bazilici zahtijevali premještanje relikvija. Studiju je dopustio i vodio Luigi Martino, profesor ljudske anatomije na Sveučilištu u Bariju. Kada je grobnica otvorena, otkriveno je da nepotpuni kostur počiva u plitkom bazenu tekućine. Istraživanja su pokazala da se radi o slabom čovjeku u 70-ima, što odgovara tradicionalnoj priči o smrti svetog Nikole u dobi od 74 godine. Relikvije su ostavljene na lanenoj plahti za koju se vidjelo da skuplja vlagu čak i dok se studija nastavljala. Po završetku izgradnje 1957. kosti su ponovno pokopane, gdje su nastavile plakati manu.

Atlas Obscura kaže da postoje mnoge teorije o uzroku mane, uključujući kapilarno djelovanje kamene grobnice koja usisava zemlju ili morsku vodu i redistribuira je u grobnici.

Ali čudotvorno ulje postalo je toliko poznato, jer su bočice s manom bile odnesene u sve krajeve kršćanskog svijeta, i čuda su se događala a izvještaji o iscjeljenima stižu do danas.

Ulje svetog Charbela djeluje i danas

Grobnica svetog Charbela u Libanonu noviji je primjer grobnice iz koje je curilo ulje, a iscjeljenja se i dalje pripisuju svečevu zagovoru. Prijavljeno je naime na desetke tisuća uslišanja koja su se dogodila diljem svijeta, među njima brojna fizička ozdravljenja povezana s ovim uljem koje se može naručiti >>>više na vjera.hr

Ulje svetog Rafaela liječi ljude u 110 zemalja, a daje se besplatno! Sve je pokrenuo svećenik zaređen nakon 40 godina ovisnosti

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.