Ovo je čovjek kojem se Papa najviše obradovao u sarajevskoj katedrali!

Autor: Igor Knežević

'Ako ste se jučer pitali kome se to Papa toliko obradovao u sarajevskoj katedrali, odgovor je naš p. Petar Galauner.'

Na Facebook stranici zagrebačkih Isusovaca osvanula je fotografija iz sarajevske katedrale na kojoj se vidi kako se papa Franjo jako oduševio kad je vidio jednog svećenika. S obzirom na to da je svećenik na fotografiji bio okrenut leđima, mnoge je zanimalo o kome je riječ pa su isusovci otkrili:

“Ako ste se jučer pitali kome se to Papa toliko obradovao u Sarajevskoj katedrali, odgovor je naš p. Petar Galauner. Naime njih su dvojica istovremeno bili provincijali. Tada p. Bergoglio Argentinske provincije, a p. Galauner Hrvatske provincije Družbe Isusove. U tom svojstvu zajedno su sudjelovali na 32. generalnoj kongregaciji reda.”

S obzirom na to da je ta Kongregacija održana 1974. godine u Rimu, očito je da je i nakon više od 40 godina prijateljstvo između njih dvojice traje. Svi koji poznaju patera Petra Galaunera upoznati su s njegovim velikim srcem i dušom, a on sam je otkrio da poznaje Papu “još iz dana kad je bio Jorge”.

Sada 86-godišnjak, pater Galauner iza sebe ima nevjerojatan duhovni put.

U Družbu Isusovu stupio je u teškom poratnom razdoblju 1946. godine, a za svećenika je zaređen 19. srpnja 1957. u Zagrebu. Tijekom svoga plodnoga redovničkoga i svećeničkoga djelovanja preuzeo je brojne odgovorne dužnosti, kako u Družbi Isusovoj tako i u Crkvi u Hrvatskoj. Među ostalim bio je rektor Dječačkoga sjemeništa na Šalati, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove te regionalni asistent Slavenske asistencije u generalnoj kuriji DI u Rimu.

Nakon devetogodišnjega boravka u Rimu na zagrebačkoj Šalati 1990. godine preuzima službu ravnatelja Nadbiskupske klasične gimnazije. Nakon što su 1998. godine upravu Nadbiskupskom klasičnom gimnazijom preuzeli dijecezanski svećenici, p. Galauner odlazi u Osijek gdje osniva Isusovačku klasičnu gimnaziju koja je i danas  prepoznatljiva među osječkim školama te ima oko 300 učenika i učenica.

Iako se službeno umirovio 2003. godine, to za njega nije značilo mirovanje. Otišao je u Beograd gdje je preuzeo službu superiora u Rimokatoličkoj župi sv. Petra, sudjelovao je u osnivanju “Loyola Gimnasiuma” te internata u Prizrenu za 800 učenika i učenica, kojih je utemeljitelj njemački isusovac Walter Happel.
 

Autor:Igor Knežević
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.