Foto: Sasa Buric / Cropix/Ilustracija

Ovaj svetac Hrvatsku je posebno volio, a ukazao je i na opasnost: ‘Molite ovo za pobjedu’

Autor: Z.K.

Više od 100 godina nakon što je papa Lav XIII. napisao svoju poznatu molitvu, sveti Ivan Pavao II., koji je znatno pridonio međunarodnom priznanju Republike Hrvatske, koju je posjetio u tri pastoralna pohoda (1994., 1998. i 2003) pozvao je katolike da obnove običaj moljenja ove snažne molitve uz upozorenje. Molitvu arkanđelu Mihaelu sastavio je 1884. papa Leon XIII. Nakon misnog slavlja Papa je ostao u crkvi izmoliti zahvalnu molitvu na oltaru. Vidio je demone nad svetom crkvom. Na kraju je čuo dijalog – razgovor dva glasa, od kojih je jedan bio nježan, a drugi oštar. Bilo je to pomalo poput Sotoninog “cjenkanja” s Bogom zabilježenog u Knjizi o Jobu, piše Vjera.hr. 

Sotonino hvalisanje je išlo otprilike ovako: iako je Isus rekao da vrata paklena neće nadvladati Crkvu, on bi je mogao uništiti “kad bi imao samo malo vremena i moći – za 75 do 100 godina.” Prema riječima oca Domenica Pechenina, koji je svjedočio kao svjedok ovog događaja, lice pape Lava, koji je čuo ovaj dijalog, izražavalo je užas i strah. Naposljetku je ipak, povrativši se k sebi, lagano, ali čvrsto udario rukom i ustao. Otišao je u svoj privatni ured.

Pratio ga je njegov poslužitelj zabrinuto i zabrinuto, šapćući: “Sveti Oče, osjećate li se dobro? Trebaš li išta?” On je odgovorio: “Ne, ne.” Oko pola sata kasnije nazvao je tajnika jedne od kongregacija i pruživši mu komad papira, zatražio da se njegov sadržaj pošalje svim biskupima diljem svijeta. Sastavio je i poslao biskupima molitvu sv Arhanđelu Mihaelu i zatražio da se moli posvuda na kraju svake svete mise na svijetu.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

‘Sudbina svijeta je u opasnosti, molite’

Ova se molitva širila kao molitva sv. Mihovila arhanđela. Dvije godine kasnije, papa Lav XIII. odredio je da će se recitirati na kraju mise u cijeloj Crkvi. Nakon Drugoga vatikanskog koncila ta je obveza napuštena, ali je preporučeno da je vjernici nastave privatno recitirati.

Stotinu godina nakon što je Lav XIII. sastavio svoju molitvu, Ivan Pavao II. je – bez službene obnove prakse molitve nakon mise – zamolio sve katolike da se vrate ovoj molitvi upućenoj Sveto Mihaelu. Godine 1984. – tijekom međunarodne Godine obitelji – upozorio je da je sudbina čovječanstva u ozbiljnoj opasnosti i pozvao je puk Crkve da svaki dan moli ovu molitvu za pobjedu nad silama tame i zla u svijetu.

Ovo je molitva po kojoj su ozdravile tisuće!
U svom razmišljanju nakon “Regina Coeli” u nedjelju 24. travnja 1994., Ivan Pavao II. podsjetio je i na molitvu pape Lava XII., rekavši: “Neka nas ova molitva ojača za duhovni boj koji se spominje u Poslanici Efežanima: Napokon, budite jaki u Gospodinu – u sili Njegove moći (Ef 6,10). A to je ista ona borba na koju govori Apokalipsa, donoseći nam pred oči sliku sv. Mihovila arkanđela. Vjerojatno je papa Lav XIII. imao na umu ovaj prizor kada je krajem 19. stoljeća pokrenuo posebnu molitvu sv. “Mihaelu”.

Molitva svetom Mihaelu Arhanđelu – tekst

Sv. Mihaele arkanđele, brani nas u boju, budi nam u pomoći protiv zloće i zasjeda đavla. Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo, a i ti poglavico Vojske Nebeske, sotonu i druge pakosne duhove, koji svijetom obilaze na propast duša, Božanskom krijepošću i pakao protjeraj i strovali. Kroz bezgriješnu Djevicu Mariju. Kroz Njezino bezgriješno začeće. Amen. Oče naš…
Autor:Z.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.