Foto: rawpixsel

Otac James: ‘Gledate jasan znak Isusova dolaska’. Objavljeni zastrašujući podaci o progonu kršćana, nešto se događa!

Autor: Vjera

Razmjeri nasilja nad kršćanima dosegnuli su novi vrhunac posljednjih godina, izvještava Open Doors, međunarodna organizacija za pomoć progonjenim kršćanima.

Najmanje 5621 kršćanin ubijen je zbog svoje vjere tijekom razdoblja od 1. listopada 2021. do 30. rujna 2022. Nasilje nad njima značajno je poraslo, osobito u Nigeriji i diljem podsaharske Afrike.

Osim toga, sve veći autoritarizam i ideološki nacionalizam pogoršavaju progon i diskriminaciju koja ozbiljno pogađa kršćane u 76 zemalja svijeta.

Šokantan razvoj događaja

Svjetski indeks progona Open Doors (WVI) objavljuje se svake godine od 1993. godine. Prikazuje progon i diskriminaciju kršćana u 50 zemalja u kojima je za njih najopasnije živjeti i ispovijedati svoju vjeru.

Kršćani su ubijani ili zatvarani, maltretirani od strane vlasti i sustavno diskriminirani, premlaćivani, otimani, seksualno zlostavljani, prisiljeni na brak ili prisiljeni na bijeg iz svojih domova i zemalja.

U 30 godina koliko Open Doors sastavljaju Svjetski indeks progona, globalno širenje progona kršćana poraslo je alarmantnom brzinom.




– Diljem svijeta više od 360 milijuna kršćana trpi najmanje »visoki« stupanj progona i diskriminacije zbog svoje vjere.

– Godine 1993. kršćani u 40 zemalja bili su suočeni s “visokim” do “ekstremnim” razinama progona. Taj se broj gotovo udvostručio na 76 zemalja 2023. godine.

– Samo u 50 zemalja navedenih u Prvom svjetskom ratu, 312 milijuna kršćana izloženo je “vrlo visokoj” ili “ekstremnoj” razini progona.




– Danas je jedan od sedam kršćana u svijetu podvrgnut barem “visokoj” razini progona ili diskriminacije, uključujući jednog od pet u Africi, dva od pet u Aziji i jednog od petnaest u Latinskoj Americi.

„Već 30 godina dokumentiramo razmjere i intenzitet progona kršćana diljem svijeta s našim Indeksom progona u svijetu“, objašnjava Kurt Igler, direktor Open Doors Austria.

“Zabrinuti smo za dugoročni razvoj, jer progoni i kršenja vjerskih sloboda nikada nisu bili tako oštri kao danas.

Imamo odgovornost upoznati situaciju ovih milijuna kršćana koji se suočavaju sa svim vrstama napada na njihova temeljna prava kako bi se njihov glas čuo.”

Otac James Manjackal – znak dolaska Isusa >>>više na vjera.hr

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.