flickr.com

OPREZ-BOGOPSOVKA: Istinski govor pakla, koji rađa gorke, tragične posljedice

Autor: pater Marko Glogović/Kristofori.hr

Nisi sretan, nisi zadovoljna? Gubiš smisao života? Progone te nemiri? Boluješ li neprestano, neobjašnjivo? Obitelj ti se raspada? Nemaš uspjeha u ljubavi, poslu, zaradi…? Osjećaš li bijes, beznađe, ne možeš pobjeći od svojih zlih sklonosti i robovanja idolima, strastima, porocima?

Imate li psovača u obitelji? Psuje li tko od vaših prijatelja? Kako se postaviti? Što mu reći? Donosimo razmišljanje patera Marka o toj temi.

Uz namjerni prekid trudnoće – pobačaj, prolijevanje krvi najmanjih, nevinih, uz pogubnu kontracepciju i rastući nemoral, najveća je tragedija našega naroda, bez sumnje, pošast bogopsovke.

Diljem domovine, nebrojeni žitelji Hrvatske, svih dobi i staleža, vrijeđaju i proklinju kršćanske svetinje: presveto Ime Božje, Blaženu Djevicu Mariju, Nebo i svete. Druga je Božja zapovijed, objavljena čovječanstvu na Sinaju: Ne izusti ime Gospodina Boga svoga uzalud! (Izlazak 20, 7) Što je „bogopsovka”?

Katekizam Katoličke Crkve objašnjava: „Psovati znači: protiv Boga- u nutrini ili izvanjski- izricati riječi mržnje, prijekora, izazova, govoriti o Bogu zlo, pokazivati manjak poštovanja prema Njemu u svojim odlukama, zlorabiti Ime Božje” (br. 2148). „Psovka (hula) je po svojoj naravi težak grijeh” (Zakonik kanonskog prava, kanon 369). Svjedoci smo strašnoga psovanja Boga, koje kod mnogih sunarodnjaka postaje ne samo ružna navika, nego i natjecanje, u kojemu ova duhovna zaraza poprima zaista oblik demonske umjetnosti. Psuje se sve što je povezano s Bogom, psovka se iskazuje kao istinski govor pakla, koji rađa gorke, tragične posljedice.

Znaj i shvati, s najvećom ozbiljnošću: bogopsovka je javno, jasno, svojevoljno odreknuće od Boga, odbacivanje Božje milosti i blagoslova, teško pogrdan izraz kojim se Bogu na simboličan način oduzimaju čast i dostojanstvo, zazivanje prokletstva na domovinu, obitelj, posao, brak… Uzrok ratnih i drugih sukoba, rastava brakova, neplodnosti, spontanih pobačaja… Uzrok bolesti na duhu, duši i tijelu, prirodnih katastrofa, predanje svojih materijalnih dobara, osjećaja, odnosa s bližnjima- đavlu, ulazak u područje smrti, nesreća, bijede, početak teških ovisnosti, poroka, navezanosti, beznađa, očaja, strahova, često povezana s nasiljem, mržnjom i svađama u obitelji, nadahnuće zloduha; duh bogopsovke vezan je često uz duha spolne nastranosti, bludnosti i alkoholizma, rodoskvrnuća, duha samoubojstva i nagle smrti… Govor zloduha; kod dugogodišnjih, teških psovača dolazi i do pravog sotonskog opsjednuća!

Nisi sretan, nisi zadovoljna? Gubiš smisao života? Progone te nemiri? Boluješ li neprestano, neobjašnjivo? Obitelj ti se raspada? Nemaš uspjeha u ljubavi, poslu, zaradi…? Osjećaš li bijes, beznađe, ne možeš pobjeći od svojih zlih sklonosti i robovanja idolima, strastima, porocima? Nipošto ne hrli lažnim iscjeliteljima, gatarama, vidovnjacima, raznim „terapeutima” i „energičarima”; ne okrivljuj odmah druge za «uroke», nego provjeri je li prokletstvo bogopsovke na tvom životu, nad tvojom obitelji! Zatim dođi iskreno i s pokajanjem k ISUSU KRISTU i biti ćeš ozdravljen, ispunjen, blagoslovljen!

“Sada, dakle, govori Gospodin, vratite se k meni svim srcem svojim, jer ja sam nježnost sama i milosrđe” (Joel 2,12-13). Uđi u Kraljevstvo Božje! Obrati se i živi pobjedom Uskrsa! Živi slobodan od zla! Ubuduće, izbjegavaj društvo i osobe koje proklinju i psuju. Njihov otrov brzo se širi, ostaje u srcu i umu, osobito lako prelazi na djecu i mlade, poput zaraze, požara. Psovka, jednom ukorijenjena, ubija vjeru, poštenje i ćudoređe. Posvećuj svoje i sebe Bezgrešnoj Djevici Mariji! Zagovaraj Domovinu s «Odvjetnicom Hrvatske»!Ne čekaj sutra, obrati se!Ne čekaj sutra, počni sada moliti za obraćenje bogopsovača!

Mnogi s ovim teškim grijehom odlaze u smrt, nepomireni sa Stvoriteljem… Mnogi očevi i majke teško psujući, u ime svojih obitelji okreću leđa Gospodinu… Naše vojarne, škole, bolnice, uredi, mediji, javne osobe, ulice… Svjedoče masovno o bolnom vrijeđanju dobroga Boga, o ponovnom razapinjanju Isusa Krista, o novom otvaranju Njegovih rana ovim grijehom. Biblija nam svjedoči o postojanju anđela, čistih nebeskih duhova, koji su Božji glasnici, zaštitnici, branitelji, izvršioci Božjih zapovijedi. Anđeli su čuvari, u katoličkoj predaji, dodijeljeni svakom vjerniku, obitelji, župi, pa i državi. Mihael, knez nebeski, bori se protiv zlog anđela u Knjizi proroka Danijela, 10. U Knjizi Otkrivenja sv. Ivana također doznajemo, da Crkve u raznim gradovima imaju svoje Anđele. Prije ukazanja Bl. Dj. Marije u Fatimi, 1916. djeci se vidiocima ukazao Anđeo Čuvar Portugala.
Mnogi sveci i mistici potvrđuju, da je Bog u svojoj dobroti svakoj zemlji darovao anđela-branitelja. Naprimjer, francuski je svetac, slavni Ivan M. Vianney-Župnik Arški, tvrdio da svaka župa ima svoga Anđela te je gorljivo promicao pobožnost Anđelu svoje župe. Stoga, vjerujemo da ga i Hrvatska ima! Molimo ga, da naše molitve i pokore prikaže Svevišnjem, čije Lice u vječnosti gleda. Često, kroz dan, gdje god i kada god možeš, ponavljaj vapaj: Presveto Srce Isusovo, smiluj se onima koji Te vrijeđaju! Bezgrešno Srce Marijino, moli za obraćenje onih koji Te žaloste! Anđele Čuvaru domovine, izmoli nam milost i blagoslov! Važno je otkriti uzroke postojanja bogopsovke kod osoba za koje molimo ili koje čujemo da proklinju i psuju. Mnogi su ranjeni, povrijeđeni. Ranjeni čovjek ranjava druge. Mnogi žive u neopraštanju i zlopamćenju, što ih iznutra uništava. Mnogi su rasli u takvom okruženju, nikada nisu sreli Boga i doživjeli Njegovu ljubav. Mnogima je psovanje kao jedna maska, kojom žele sakriti svoje slomljeno srce i nutrinu koja trpi. Zato; dobrim pobjedi zlo! Razgovaraj, upućuj na pokajanje, na sakramentalno pomirenje s Gospodinom, uzroke bogopsovke stavi u Rane Isusove, blagoslivljaj, moli, pitaj sam/a sebe: „Što bi na mojemu mjestu Krist učinio?”  Ne stidi se svoje vjere. Gospodin je vjeran, pomoći će ti. Mi možda ne možemo učiniti mnogo – ali ON MOŽE, ON HOĆE! Hrabro!

Izvor: Kristofori.hr
Autor:pater Marko Glogović/Kristofori.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.