fbpx
Times of Israel

OGROMNO OTKRIĆE UZDRMALO SVE Pronađena ploča s imenom Boga i prokletstvom: otkriva nešto i o Bibliji

Autor: Vjera

Ovo otkriće pobija one koji smatraju da su Izraelci tek kasnije zapisali Bibliju i otkriva nešto nevjerojatno

Nevjerojatno rijetko arheološko otkriće moglo bi promijeniti sve što znamo o drevnoj izraelskoj pismenosti. Mala olovna ploča na kojoj je bio ugraviran rani protoabecedni hebrejski tekst otkrivena je na planini Ebal, datirana iz 15. stoljeća prije Krista. Nalazak, koji je prethodio Svicima s Mrtvog mora više od tisućljeća, predstavlja najstarije poznato spominjanje hebrejskog imena Boga.

Ime Boga /Prokletnica

The Times of Israel opisuje artefakt kao olovnu tabletu 2 cm x 2 cm, koja je presavijena. Zove se “prokletnica”, koja je u nekim aspektima slična pravnom dokumentu. Ploča podsjeća onoga tko je nosi da će biti proklet ako ne ispuni neku obvezu iz Zakona. Natpis glasi:

“Proklet, proklet, proklet – proklet od Boga YHW./ Umrijet ćeš proklet./ Proklet ćeš sigurno umrijeti./ Proklet od YHW – proklet, proklet, proklet.”


Haaretz’ Ruth Schuster objašnjava da je 40 slova ispisanih na tabletu osvijetljeno korištenjem visokotehnološkog skeniranja i analize. Riječ “prokletstvo” pojavljuje se 10 puta, a hebrejsko ime Boga, “YHW”, pojavljuje se dva puta. Ovo je sada najstariji poznati primjer tetragramatona, koji se na kasnijim artefaktima vidi kao “YHWH”, piše Aleteia.

Biblija je napisana mnogo ranije?

U intervjuu za Houston Chronicle, vodeći arheolog dr. Scott Stripling ustvrdio je da ovo otkriće pobija pretpostavke da je Biblija napisana dugo nakon što su se njezini događaji dogodili. Napomenuo je da bi autor ploče bio visokoobrazovan za svoje vrijeme. “Ne može se više ustvrditi da biblijski tekst nije napisan sve do perzijskog ili helenističkog razdoblja, kao što su to učinili mnogi  kritičari, kada ovdje očito imamo sposobnost napisati cijeli tekst puno, puno  prije tog vremena”, rekla je Stripling. Ovo je veliki razvoj našeg razumijevanja načina na koji su drevni Izraelci vodili svoje zapise. Prije se smatralo da su svi biblijski izvještaji preneseni kroz ogromnu usmenu predaju, a kasnije prepisani radi očuvanja. Ovo otkriće otvara mogućnost da su Izraelci čuvali svoje vlastite dokumente još u kasnom brončanom dobu, kako je uostalom i Pisano.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.