fbpx

ODLAZI U POVIJEST: Kardinal Sarah zdrmao je Crkvu i svijet! ‘Ne mogu više šutjeti’

Autor: Vjera

Evo što je poručio hrvatskom narodu, i što je govorio o pričesti na ruku

U svojoj posljednjoj knjizi kao Perfekt koordinacije za bogoštvovlje i disciplinu sakramenata, pod nazivom “Zamalo će večer i dan je na izmaku!” kardinal Sarah u uvodu je napisao “Više ne mogu šutjeti”.

Hrabro je detektirao dim Sotone koji se uvukao u Crkvu, a koji je prvi najavio papa Pavao VI. otvoreno označavajući izdajnike koji su postali agenti Zloga. – “Pokušali su onečistiti čiste duše najmanjih. Oni su ponizili sliku Krista prisutnog u svakom djetetu”, istodobno ponižavajući i izdajući tolike vjerne svećenike”, napisao je.

Kardinal Sarah bio je jedan od rijetkih unutar Crkve koji se glasno suprotstavljao Zlu, ne samo izvan Crkve nego direktno unutar Crkve progovarao o izdaji i služenju zlome. Bio je hrabar u svom poslanju te redovito upozoravao svijet na poganstvo i njegove posljedice.


“Zapadna kultura sama se organizirala, kao da Bog ne postoji. Mi smo ga ubili. Čovjek više ne zna tko je on, ali on ne zna ni kamo ide rekao je kardinal Robert Sarah. Mnogi su odlučili danas činiti bez Boga. Kao što je Nietzsche rekao Bog je mrtav. Mi smo ga ubili. Mi smo Njegovi ubojice i naše crkve su grobnice našeg Boga. Znatan broj vjernika napustio je zajedništvo s Njim. Oni više ne idu u crkvu jer žele izbjeći miris pripadanja Bogu. Ali ako čovjek više ne zna tko je on on ne zna niti kamo ide. Tu na scenu stupa neka vrsta poganstva i ideopoklonstva koje ljudi rado prihvaćaju umjesto Boga. Znanost, tehnologija, novac, moć uspjeh, nesputana sloboda, bezgranično zadovoljstvo – danas su naši bogovi, upozoravao je svijet dodajući da prava kriza koja pogađa čovječanstvo nije ekonomska nego kriza nastala kao posljedica ubijanja Boga među nama.

Hrvatskom narodu je u intervjuu za Zagrebačku nadbiskupiju napomenuo je da smatra da da su ‘rodna ideologija i radikalne forme islama dvije najveće prijetnje obitelji i kršćanstvu.’: ‘Moramo naučiti raspoznavati prijetnje kršćanskom identitetu i obitelji, te ustrajati u zaštiti te bogodane institucije, jer budućnost svijeta i Crkve je upravo u obitelji, rekao je.

U jednom drugom intervjuu rekao je da masovne migracije vidi kao novi oblik ropstva te da bi zbog njih Europa mogla posve nestati.

“Svi migranti koji stignu u Europu su bez novca, bez posla, bez dostojanstva … Je li to ono što Crkva želi?”

“Crkva ne može surađivati s ovim novim oblikom ropstva u obliku masovne migracije. Ako Zapad nastavi s tim planom, postoji veliki rizik da će, zbog nedostatka rađanja djece, Europa nestati i da će je napasti stranci, baš kao što su Rim napali barbari,” kazao je hrabro.

Iako i sam često prikazivan kao poticatelj sukoba unutar vrha Katoličke Crkve, kardinal Sarah u svojoj knjizi – Protiv diktature buke, vrlo jasno i sažeto odgovara svima koji ga žele prikazati kao neposlušnog Papi ovim riječima:
“Na paradoksan način već dvije tisuće godina ima mnogo brbljavih teologa, mnogo papa koji buče, mnogo uobraženih i u sebe uvjerenih nasljednika apostola. Ali Crkva je nepokolebljivo utemeljena na Petru, Stijeni i na brdu Golgoti”, napisao je.

Možda najviše reakcija izazvao je pišući redgovor za knjigu don Federica Bortola objavljenu na talijanskom jeziku pod naslovom: “Dijeljenje pričesti na ruku: povijesni, pravni i pastoralni pregled“ , gdje je kardinal Robert Sarah, upozorio na Pričest na ruku i napsao:

“Najveći dijabolički napad sastoji se od pokušaja gašenja vjere u Euharistiju, sijanjem zabluda i poticanjem na neprikladan način pričešćivanja. Doista, rat između Mihaela i njegovih anđela na jednoj strani te Lucifera na drugoj strani, nastavlja se u srcima vjernika: Sotonina meta je misna žrtva i Isusova stvarna prisutnost u posvećenoj hostiji.“
Primanje pričesti na ruku nesumnjivo uključuje veliko raspršivanje čestica. Naprotiv, pozornost na najmanju mrvicu, briga o čišćenju posvećenih posuda, nedodirivanje hostije znojnim rukama, sve postaje vjeru u Isusovu stvarnu prisutnost, čak i u najmanjim dijelovima posvećene Hostije: ako je Isus tvar euharistijskog kruha, a ako su i najmanje čestica dio tog istoga kruha, manje je važno koliko je velik ili mali komad Hostije! Tvar je ista! To je On! S druge strane, nepažnja prema česticama nas odvraća od te dogme. Malo pomalo misao može postupno prevladavati: “Ako ni župnik ne obraća pažnju na ulomke, ako dijeli pričest na takav način da se dijelovi mogu raspršiti, onda to znači da Isus nije u njima ili da je On tu samo do ‘određene točke’. “

Istinoljubivi kardinal Robert Sarah dao je ostavku na na tako važno mjesto Perfekta za koordinaciju bogoštovlja i disciplinu sakramenta, a papa Franjo ju je prihvatio. Molimo stoga za dostojnu zamjenu ovog beskompromisnog kardinala koji se usudio ulaziti u istinski duhovni rat za Boga u ovome, zlom obavijenom svijetu.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.